ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

kuca skela radovi

(Ilustracija)

Vlasti Republike Srpske potpisale su ugovore u Kotor Varoši s 21 hrvatskim povratnikom o obnovi njihovih u ratu porušenih obiteljskih domova u vrijednosti od oko 385.000 eura, izvijestio je u četvrtak tisak u BiH.

Zamjenik ravnatelja Tajništva raseljenih osoba i i migracije Republike Srpske Dragan Juričević rekao je kako se obiteljske kuće obnavljaju u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji je financiran iz donatorskih sredstava. Po njegovim riječima, porušene obiteljske kuće obnovit će se po sustavu ključ u ruke, prenosi Hina.

S hrvatskim povratnicima u Kotor Varoš ugovore su potpisali i predstavnici ove općine, koji su se obvezali osigurati priključke na struju i vodu te izgraditi pristupne puteve i omogućiti ostale komunalne usluge.

Ovoga tjedna potpisan je još jedan ugovor o obnovi 31 obiteljske kuće u ratu prognanih Hrvata na području općine Doboj.

Po riječima nekadašnjeg ministra za izbjegle i raseljene osobe Davora Čordaša, na području današnje Republike Srpske obnovljeno je oko 5.600 obiteljskih domova. U sklopu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, čija je realizacija dogovorena za vrijeme njegova mandata, obnovit će se 210 kuća hrvatskih povratnika.

Unatoč obnovi on kaže da su se na prijeratna ognjišta uglavnom vratile starije osobe, dok se značajniji povratak mlađih obitelji zabilježen na području općine Pelagićevo i naselja Tramošnica.

Prema podacima s popisa pučanstva 2013., na području Republike Srpske živi 29.645 osoba hrvatskog podrijetla, no Čordaš vjeruje kako stalno stanuje značajno manji broj hrvatskih povratnika. Prema podacima Katoličke Crkve, s područja RS-a prognano je više od 152.000 Hrvata.

Čordaš ističe kako je zbog protivljenja povratku vlasti RS-a u prvim godinama nakon rata izgubljena mogućnost daleko većeg povratka prognanih Hrvata.

Potporu opstanku tamošnjih Hrvata daju hrvatski predstavnici u vlasti Republike Srpske koji su se snažno angažirali i oko osporavanja izgradnje autoceste preko obnovljenih obiteljskih kuća u Modriči. Čordaš je uvjeren kako će vlasti RS-a usvojiti primjedbe tamošnjih Hrvata nakon prošlotjedne javne rasprave.

Banjolučka biskupija također različitim projektima nastoji pomoći povratak te opstanak i ostanak prognanih Hrvata. Predstavnici Katoličke Crkve u više navrata su upozoravali kako su međunarodni donatori često bili nepravedni prema Hrvatima u BiH i njihovu povratku u RS.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17