ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

dodik profil

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da SNSD u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, navodeći da mnogo problema u BiH ne bi postojalo da "političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda".

- Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta. Ako je jedan narod ravnopravniji od druga dva, nema ravnoteže i onda trpi cijeli sistem - rekao je Dodik, komentirajući inicijativu HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH. 

On je ocijenio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda.

- Mi moramo imati razumijevanja za nezadovoljstvo Hrvata, jer se SNSD zalaže za ravnopravnost svih u BiH - naglasio je Dodik.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da su izmjene Izbornog zakona imperativ za stabilnu, samoodrživu i razvijenu budućnost BiH, te neophodan korak ka ravnopravnosti i očuvanju krovnog načela Ustava te da o tome treba hitno otvoriti pregovarački proces.

Prema njihovom zaključku, izmjene Izbornog zakona treba da obuhvate izmjene protuustavnih dijelova Izbornog zakona, koje diskriminiraju Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivan narod i dovode do kršenja političke nezavisnosti te nametanja nelegitimnih predstavnika.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu, prenosi SRNA.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17