sabor zsb

- Sabor Srednjobosanske županije (SBŽ) dao je u utorak suglasnost na statute pet bolnica, čime je Županija preuzela osnivačka prava nad tim javnim zdravstvenim ustanovama.

Zastupnici su dali suglasnost na statute Bolnice Travnik, zatim Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, Opće bolnice Bugojno, Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila, te Opće bolnice Jajce.

Ministar zdravstva i socijalne politike SBŽ-a Anto Matić ocijenio je kako je današnjom odlukom napravljen veliki iskorak jer je, nakon 20 godina, Županija došla u poziciju da preuzme osnivačka prava.

- Time se uređuju odnosi između Vlade i bolnica i sigurni smo da će se bolje kontrolirati njihov rad, a samim time i iznaći nova sredstva za bolje usluge pacijentima - kazao je Matić novinarima.

Naveo je kako je iduća faza formiranje upravnih vijeća i imenovanje ravnatelja u pet bolnica na području SBŽ-a.

Premijer Tahir Lendo naglasio je kako Županija, nakon dva desetljeća, prvi put preuzima upravljanje i stvarnu nadležnost nad bolnicama, nazvavši to prvim korakom u reformi zdravstva.

Na pitanje novinara hoće li SBŽ preuzeti i dugovanja bolnica, Lendo je rekao kako svaka od ovih javnih zdravstvenih ustanova odgovara za svoje obveze.

- Izuzev bolnice u Jajcu, sve su pozitivno poslovale, kao i svi domovi zdravlja, osim onoga u Busovači. Tako da trebaju napravit planove i konsolidaciju i riješiti svoje obveze. Pacijenti ovim dobivaju odgovornije javne zdravstvene ustanove, koje sada imaju osnivača i imaju obvezu izvještavanja o svemu šta su radili - naglasio je Lendo.

Tijekom današnje rasprave mogle su se čuti ocjene da je Sabor donijeo "povijesnu odluku", s obzirom na to da bolnice u SBŽ-u 20 godina nikome nisu podnosile izvješća o radu, ali i upozorenja da mreža bolnica u SBŽ-u predstavlja primjer neuređene sekundarne zdravstvene zaštite.

FENA

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17