ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

covic dodik novinari

Foto:Ilustracija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas da će blokirati rad svih institucija ukoliko se u roku 30 dana ne ispune svi Principi za formiranje vlasti na državnoj razini, koji su lideri vodećih političkih stranaka potpisali danas u Sarajevu.

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik danas su u Sarajevu na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom postigli dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na državnoj razini.

Dodik je istaknuo da ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju nije upitan te da se u Principima za formiranje vlasti na državnoj razini navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidacijski status.

– Ukoliko se principi ne ispune, znači da je BiH u dubokoj krizi i da je upitan njezin suverenitet – poručio je.

Smatra da su stvoreni svi uvjeti da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva BiH te da se imenuje predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

– Točka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve razine vlasti i da će se nastaviti suradnja s NATO-om – kazao je.

Između ostalog, potpisani Principi podrazumijevaju okvir za dalju suradnju u vezi nastavka NATO puta BiH, deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH te formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17