• LEDA 2

zovko eu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i bivša bh. diplomatkinja Željana Zovko za Direktno je komentirala odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.
a tu odluku glasali su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, a protiv je bio srpski član Milorad Dodik, ujedno i predsjedatelj. Dodik je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, svojevrsni veto.

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak će održati posebnu sjednicu kako bi raspravljala o Dodikovom zahtjevu da se stavi izvan snage odluka druga dva člana državnog vrha za pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, piše Direktno.hr.

Europarlamentarka Željana Zovko istaknula je da je "ova tužba dodatni pokazatelj konstelacije odnosa i nejednakog položaja Hrvata u BiH koji nemaju svog predstavnika u Predsjedništvu BIH, instituciji nastaloj u Daytonu kao garantu mira i stabilnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH."

Problem s hrvatskim predstavnikom u Predsjedništvu BiH smatra uzrokom novih neprijateljstava prema susjedima. "Uzurpacija položaja hrvatskog člana predsjedništva, gdje sada, umjesto jednog, imate dva bošnjačka člana Predsjedništva, dodatno se koristi za neprijateljsko djelovanje prema susjedima", dodala je Zovko.

Dodikov potez vidi kao jedini razuman za dobrobit Bosne i Hercegovine i njezinog europskog puta. "Izgleda kako u ovom trenutku jedini glas razuma dolazi od srpskog člana Predsjedništva BiH, u ovom trenutku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa radi na dobrobit BiH i njezinog europskog puta."

"Iz iskustva znam da od tužbe neće biti ništa osim priopćenja za dnevnopolitičke svrhe i odugovlačenje najpotrebnijeg poteza za stabilizaciju odnosa u BIH, a to je promjena izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda u slučaju Ljubić i slijedom toga formiranje svih razina vlasti kako bi BIH nastavila svoj europski put", zaključila je Zovko za Direktno.

 

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • LEDA

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • LEDA

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17