• Pile

sastanak metalci vlada f

Na inicijativu predsjednika Sindikata metalaca FBiH Bajre Meleza u zgradi Vlade FBiH održan je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnih ministara rada i socijalne politike Veska Drljače i energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima grupacije industrijskih sindikata iz metalske industrije, elektroprivrede, građevinarstva, tekstila i kože, šumarstva i rudarstva.

Sastanku su nazočili i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.

Razgovarano je o setu zakona koji su od posebnog interesa za radnike. Predstavnici sindikata pozdravili su odluku Vlade kojom su u proračunu FBiH predviđena sredstva za uvezivanje radnog staža, te iznijeli zahtjev da budu i uvećana ako to bude potrebno. Također je istaknuta važnost što hitnijeg usvajanja zakona o sigurnosti na radu koji je već duže vrijeme u parlamentarnoj proceduri.

Posebna pažnja posvećena je razmatranju Nacrta zakona o štrajku, te istaknuta potreba da se sva ostala sporna pitanja usuglase između predstavnika sindikata i poslodavaca u što kraćem vremenu.

Zaključeno je da socijalni dijalog nema alternativu, da ga treba intenzivirati i da rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH ne može biti taoc nikakvih politika kao ni nefunkcioniranja Saveza samostalnih sindikata BiH, što je trenutno slučaj, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17