× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

mlade misuric ramljak

Inicijativa Općinskog vijeća Kiseljak i načelnika Mladena Mišurića Ramljaka da se nadležnosti nad obrazovanjem prenesu s kantonalnog na općinski nivo naišla je na negodovanje i neodobravanje nekoliko osnovnih škola, uz obrazloženje da bi učenici bošnjačke nacionalnosti bili dodatno diskriminirani. Dnevni avaz donosi razgovor načelnikom, koji je objasnio šta bi to značilo.

Inicijativa Općine

Mnogi su se pobunili kada je pokrenuto pitanje prelaska nadležnosti obrazovanja s Kantona na Općinu. Neki čak tvrde da će doći do spajanja škola, ukidanja bosanskog jezika...koji je Vaš komentar na to?

- Kada je u pitanju inicijativa Općine o preuzimanju nadležnosti iz oblasti obrazovanja s Kantona na Općinu, to smo pokrenuli još 2011. Ovom inicijativom ništa se neće mijenjati. Ne zadire se u nastavne planove i programe, ni u jezik, neće biti spajanja škola te ukidanja pravnog identiteta. Ovim samo želimo unaprijediti sistem obrazovanja i dobro našoj djeci – kazao je Mišurić Ramljak.

Šta se želi postići preuzimanjem nadležnosti nad obrazovanjem?

- Želimo postići unapređenje sistema osnovnog i srednjeg obrazovanja. To ne podrazumijeva gašenje nijednog pravnog subjekta niti spajanja škola. Mi na području općine trenutno imamo šest osnovnih i dvije srednje škole. U četiri osnovne škole nastava se odvija na hrvatskom jeziku, a u dvije na bosanskom. Kada je u pitanju obrazovanje, pogotovo osnovno, poprilično smo nezadovoljni radom i odnosom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

Uloga Ministarstva

U čemu se ogleda to nezadovoljstvo i postoji li mogućnost da se nešto promijeni?

- Uloga Ministarstva je da osigura, prije svega, kvalitetne nastavne planove i programe, pedagoški nadzor u školama, što podrazumijeva da imate Zavod za školstvo i Agenciju koja će se baviti sistemom obrazovanja. Kada je u pitanju napredovanje nastavnog osoblja, ni tu nema organiziranog rada, a prilikom prijema novih uposlenika postavili su veoma visoke kriterije. Također, nastavni planovi i programi nisu prilagođeni 21. stoljeću i potrebama realnog života. Općina drži da može odgovoriti svim tim potrebama.

Stvara se malo političke prašine

Hoćete li imati podršku kantonalnih vlasti?

- Ono što danas stvara malo političke prašine, to će biti normalno u naredne dvije-tri godine i nije ništa novo kada je u pitanju prijenos nadležnosti s Kantona na Općinu. To je ustavna nadležnost. Od kantonalnih vlasti nećemo imati podršku. Sve je stvar glasa razuma, da sjednemo i razgovaramo na tu temu i da to ide. To će biti normalan proces.

 

Dnevni avaz

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.