ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

osmica

Sudbinu državne vlasti imat će i dužnosnici u sigurnosno-obavještajnom sektoru, ali i pojedinih agencija. čije se imenovanje usporava ili osporava, a pojedini bi trebali po sili zakona otići u mirovinu, piše Večernji list BiH.

No, kako u BiH zakoni previše i ne vrijede, tako se iznošenje apsolutnih tvrdnji mora uzeti s rezervom. Krajem godine ističe mandat aktualnom šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedbašića Osmice, koji je od početnog osporavanja dijela utjecajnih agencija postao “čovjek od povjerenja”, ali i njegovu zamjeniku Trifku Buhi te glavnom inspektoru OSA-e Damiru Bevandi.

Zloporaba sustava

Za razliku od Bevande i Buhe, s obzirom na godine života i beneficirani radni staž u poslovima koje je obavljao, Mehmedbašić bi, po sili zakona, trebao otići u mirovinu nakon okončanja ovoga mandata. Međutim, to nije posve sigurno, a na što upućuje i slučaj bivšeg ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača, kojega je vodeća bošnjačka stranka SDA godinama održavala na toj poziciji. S obzirom na to da je Mehmedbašić osobni izbor čelnika SDA Bakira Izetbegovića, ne očekuje se da će ovaj mandat završiti tek tako.

Uz sve to, u izboru prvog čovjeka OSA-e ponajprije se pitaju u američkoj administraciji, odnosno u njezinim sigurnosnim krugovima koji su do sada uvijek davali zeleno svjetlo za ova osjetljiva imenovanja. Tako je bilo i u slučaju Almira Džuve, koji je obilježio više od desetljeća službe, ali i Mehmedbašića, kojega su nakon odbijanja ipak prihvatili kao partnera. No, taj je “rad” na čelu ove Agencije imao ozbiljne posljedice unutar odnosa u samoj agenciji, Bosni i Hercegovini, ali i odnosima sa susjednim zemljama. Niz afera, funkcioniranja na granici nezakonitog, ozbiljno su narušili vjerodostojnost Agencije koja se u najvećem dijelu pretvorila u privatiziranu službu za diskreditiranje “protivnika”, bilo da su nacionalni ili pak politički.

Afera sa selefijama i njihovo navodno vrbovanje od Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) tek su naznačili razmjere zloporabe sustava. Prema dobro upućenim izvorima, plaćenici OSA-e, za što postoje i isplate, odrađivali su posao za Agenciju i fabricirali afere zbog kojih su zahladili odnosi između dviju prijateljskih agencija. Naime, Hrvatska je još prošle godine zatražila sigurnosnu provjeru za Haruna Čelenku, koji je na Facebooku javno podržavao Islamsku državu. No, iz Bosne i Hercegovine OSA je poslala odgovor kako se ne radi o većoj prijetnji te su ignorirali upozorenje.

“Selefije pod nadzorom”

U međuvremenu istraga koju državno Tužiteljstvo BiH vodi zapravo pokazuje kako se nastojala umanjiti ova prijetnja. Doduše, mora se priznati kako od preuzimanja vođenja Agencije u BiH selefije nisu počinili nijedan teroristički napad, što se pak tumači i time kako ih je OSA “stavila pod nadzor”, a ne samo navoda da dobro radi svoj posao. Slučajevi prisluškivanja hrvatskih gospodarstvenika i političara, dojave o navodnim prijetnjama sigurnosti prigodom svakog posjeta RS-u predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, eliminiranje političkih protivnika u BiH, također su bili sastavni dio rukopisa Agencije koja sve više sliči AID-u.

0
0
0
s2sdefault
  • tk elliptic davis cup turnir
  • Ecos 4

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17