• LEDA 2

vlada zsb

Četiri mjeseca nakon Općih izbora, Županija Središnja Bosna dobila je novu Vladu, koju će u predstojećem mandatu činiti SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

U novoj županijskoj vladi SDA ima poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio pet ministarskih pozicija.

Iz SDA, za ministra gospodarstva imenovan je Nisvet Hrnjić, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, dok je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovno imenovan Salkan Merdžanić.

Iz HDZ-a BiH za ministra zdravstva i socijalne politike imenovan je Anto Matić, Bojan Domić je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Feliks Vidović ministar unutarnjih poslova, Zoran Marković iz Kiseljaka ministar pravosuđa, a Mirjana Plavčić imenovana je za ministricu financija.

Obraćajući se zastupnicima premijer Tahir Lendo (SDA) kazao je da novi članovi Vlade imaju bogato iskustvo i značajne rezultate u dosadašnjem radu.

- Oni su spoj iskustva i mladosti i siguran sam da će dati svoj maksimum i najbolje odgovore - kazao je Lendo.

Govoreći o prioritetima Vlade u sljedeće četiri godine, naglasio je da će to, među ostalim, biti održavanje političke i ekonomske stabilnosti, vladavine prava te sigurnosti i jednakosti svih naroda i građana.

Lendo je najavio da su pred Vladom zadaci reforme županijske uprave, smanjenja deficita u proračunu te rješavanje određenih nameta koji opterećuju gospodarstvo.

- Očekujem da ćemo već u 2019. godini postat jedno veliko gradilište kada je riječ o putnoj infrastrukturi - kazao je Lendo, istaknuvši da će Vlada nastaviti i s ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje.

Iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju danas je poručeno da će "nova vlada biti vlada svih građana SBŽ-a te da će nastaviti kontinuitet uspješnog djelovanja".

- Ovo nije ni vlada SDA, ni HDZ-a BiH, nego vlada svih građana i nadam se kontinuitetu u dobrom radu - kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović kazao je kako su pred ministrima veliki izazovi i suočavanje s problemima.

- Svijet se ubrzano mijenja i suočavamo se s novim problemima. Kako bismo adekvatno odgovorili izazovima, trebamo okupiti svu pamet u ovoj županiji i prihvatiti sve savjete - kazao je Vidović.

Iz oporbenih stranaka u Skupštini SBŽ-a danas su se mogle čuti tvrdnje da je vladajuća koalicija sklopljena na bazi dogovora o raspodjeli pozicija te da se ništa nije moglo saznati o budućim aktivnostima Vlade. 

Dopredsjedateljica Skupštine SBŽ-a Ljubinka Atanasijević (SDP) imala je, također, primjedbu na način imenovanja ministra iz reda srpskog naroda Zorana Markovića, istaknuvši kako je neprimjereno što je Marković izabran na prijedlog HDZ-a BiH, uz suglasnost SDA.

- Otkad postoji kanton, ministre iz reda Bošnjaka imenuju Bošnjaci, one iz reda Hrvata imenuju Hrvati, dok se ministar iz srpskog naroda bira na ovaj način. Mislim da ovo zadire u sferu vitalnog nacionalnog interesa - kazala je Atanasijević.

Skupština SBŽ-a potvrdila je novi saziv Vlade s 21 glasom za, od čega je po deset glasova iz zastupničkih klubova SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH te jedan glas Nezavisnog bloka.

Protiv je glasalo sedam zastupnika SDP-a i DF-a, a dva suzdržana glasa došla su iz SBB-a.(FENA)

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • LEDA

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • LEDA

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17