• Pile

lidija zamolba

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, poslala je danas Zamolbu predsjedniku i članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Naime, s obzirom da je u tijeku izbor izaslanika i u posljednjoj županijskoj skupštini, predsjedateljica, kako je priopćeno, na ovaj način apelira na maksimalno moguće ubrzanje procedura glede završetka procesa popune ovog Doma kako bi mogla u najkraćem mogućem roku zakazati konstituirajuću sjednicu Doma naroda.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Ovim putem vam se obraćam kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za žurnu dostavu informacija o provedenom postupku izbora i potvrđivanja izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u mandatnom razdoblju 2018.-2020. godine.

Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcionira sukladno zakonu i temeljem slobodnih i demokratskih izbora. Kako nakon održanih listopadskih izbora nije bilo moguće provesti postupak izbora izaslanika u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine obzirom na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-23/14 kojom su odredbe Izbornog zakona koje se odnose na popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine stavljene izvan snage a Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije izvršila presudu Ustavnog suda i donijela nove odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sukladno navedenoj Odluci.

U nedorečenim zakonskim odredbama ostala je pravna praznina te ste kao provedbeno tijelo donijeli Naputak o izmjeni i dopunama naputka o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 91/18). Navedenim aktom ste obvezali zakonodavna tijela svih kantona (skupštine kantona) za izvršavanje izbora izaslanika i dostavu rezultata glasovanja Središnjem izbornom povjerenstvu u roku od sedam (7) dana.

Javnost Bosne i Hercegovine upoznata je s činjenicom pokretanja postupaka ocjene ustavnosti navedenog Naputka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine kao i obvezom o postupanja za sva zakonodavna tijela svih kantona o izvršenju izbora izaslanika u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Naputka (19.12.2018.godine).

Naime, skupštine kantona Federacije Bosne i Hercegovine nisu u zakonskom roku dostavile liste kandidata i iste nisu do kraja provele postupak izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine shodno navedenom tražim ubrzanje postupka potvrđivanja izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine a kako bi kao predsjedateljica iz prethodnog saziva u što kraćem roku sazvala konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Vjerujem kako ne moram vama napominjati iznimnu važnost brzog konstituiranja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u cilju postizanja financijske i političke stabilizacije Federacije Bosne i Hercegovine, obzirom u prethodnoj godini nije usvojen Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu kao ni Odluka o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine a ni ostali akti koji se odnose na financijsku stabilnost entiteta Federacije Bosne i Hercegovine a sve zbog političke neodgovornosti zakonodavnih tijela kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Također, kao što vam je poznato konstituiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završit će se i konstituiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Budući su u tijeku izbori izaslanika i u jedinom preostalom zakonodavnom tijelu odnosno kantonalnoj skupštini a slijedom čega od vas tražim žurne informacije o provedenom postupku potvrđivanja izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao i dostavu informacija o izboru izaslanika iz svih kantona te vaš plan utvrđivanja i potvrđivanja izabranih izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako bi pravovremeno mogli planirati zakazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Očekujem kako će te u skladu sa zakonskim odredbama u najkraćim rokovima završiti navedeni postupak, stoji u dopisu.

artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17