× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Teatrologija

promocija tina laco1

 

 

Knjiga "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata" Tine Laco promovirana je u četvrtak u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Kao motiv za stvaranje ovakvog opsežnijeg sistematiziranog pregleda bosanskohercegovačkoga teatrološkog miljea Laco navodi to što u Bosni i Hercegovini, do danas, ne postoji sistematski pregled onoga što se o drami – dramskome tekstu i njegovog izvedbi pisalo, istraživalo i zaključivalo.
"Ovom knjigom nudim okvir i metodologiju za buduća teatrološka istraživanja jer sam, nadam se uspješno, uspjela izbjeći puko hladno popisivanje činjenica. Prilikom istraživanja često sam udarala u zidove, ali zahvaljujući prije svega prof. dr. Almiru Bašoviću i prof. dr. Perini Meić uspjela sam da ovaj obiman posao privedem kraju", kazala je Laco.


Recenzentica prof dr. Perina Meić kazala je da je knjiga složena po dekadama i da je autorica dala pregled stanja za svakih 10 godina. "Ova knjiga je važna jer se bavi kod nas nedovoljno istraženom teatrološkom problematikom, donosi niz važnih činjenica. I ne samo to, već ih i interpretira te postavlja veoma dobre temelje za istraživanje ovih stvari u budućnosti", kazala je prof. dr. Meić. - Prof. dr. Bašović istaknuo je da je suština teatra u njegovoj sličnosti sa životom i da je Tina Laco toga svjesna.

 

promocija-tina-laco.jpg

"Kod nje je prisutna istraživačka strast i tako je nastala ova veoma čestita istraživačka studija. Bilo je potrebno obimno istraživanje kritika, pozorišnih časopisa, biltena teatarskih festival, knjiga… Tina je diplomirala i glumu i njoj činjenica da teatar poznaje iznutra nije dozvoljavala da bilo šta reducira", kazao je Bašović.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da je veoma ponosna što su dobili priliku da budu izdavači knjige koja se bavi proučavanjem institucija, kako se one razvijaju i kako od njih nastaje umjetnost. "Važno je da imamo talentirane ljude pred kojima je duga karijera i koji svoje povjerenje poklanjaju institucijama kao što je naš Muzej", kazala je Šehabović. O knjizi je govorio i književnik Elvis Ljajić, a promociju je moderirao Zoran Mlinarević.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.