× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open
  • Tomislavgrad

izlozba-filipovic.jpg

U organizaciji Kulturno informativnog centra Tomislavgrad u ponedjeljak je u Gradskoj galeriji KIC-a otvorena izložba ratnih fotografija, a predstavljena je i istoimena monografija "1991" hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića.

Izložba predstavlja malen dio autorovog opusa i podsjetnik je na stradanja ratne 1991. godine diljem Hrvatske a prikazuje beživotna tijela i brojne grobove, razorene gradove i sela tijekom Domovinskog rata.

Na samom početku programa nazočnima se kratko obratio načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić poručivši kako se nada da rata više nikada neće biti te da ovakvih fotografija bude što manje, pritom naglasivši besmislenosti stradanja Hrvata i bilo kojih drugih naroda.

U svom obraćanju autor fotografija Zoran Filipović se osvrnuo na period osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je kao novinar zagrebačkog magazina "Start" i tjednika "Danas" djelovao i prenosio istinu s područja Kosova te kasnije s cijelog područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata zbog čega je postao legenda ratne fotografije pod pseudonimom Zoro čije su slike objavljivane u svim svjetskim medijima.

"Ova trenutna događanja u Ukrajini vraćaju nas na početak našeg Domovinskog rata kad smo mi umirali za svoju slobodu. Kad budete gledali ove fotografije sjetite se stradalih ljudi i razorenih gradova na samo 400 kilometara od granice naše zemlje gdje se vodi strašan rat do istrebljenja", istaknuo je Filipović.

S obzirom na to da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pratilo ovaj projekt, izložbu je otvorila izaslanica i savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova RH prof. dr.sc Vanda Babić Galić.

O izložbi je kazala da predstavlja umjetnički krik slobodnog i hrabrog čovjeka koji se usudio zabilježiti vrijeme u kojem su gorjeli.

"Gledamo je s odmakom 30 godina kasnije, svatko od nas doživjet će je na svoj način. Meni, koja sam 1991. preživjela u Zadru, vratit će slike danonoćne kanonade granata, u mraku bez struje, bez vode, skoro goloruki, opkoljeni, zatvoreni, izolirani.  Mučenička Škabrnja pa dalje Dubrovnik, Vukovar, svako hrvatsko područje 1991. godine ima svoju krvavu sliku", kazala je Babić Galić.

Večer su uveličali učenici Osnovne glazbene škole Tomislavgrad dok je program vodila prof. Marija Pavković Baković.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.