ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevo

ruska_kultura.jpg

Izložbom fotografija Ruskog geografskog društva pod nazivom “Najljepša zemlja”, danas su u Sarajevu otvoreni “Dani ruske duhovne kulture u Bosni i Hercegovini”.

Postavku, koja se sastoji od 40 fotografija i svjedoči o raznolikosti prirodnih bogatstava i kulture Ruske Federacije (RF), svečano je otvorio ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, u prisustvu ministrice za civilne poslove BiH Ankice Gudeljević i drugih dužnosnika, zvanica i gostiju.

Uz zahvalnost iskazanu partnerima u BiH, ambasador Kalabuhov istaknuo je značaj jačanja suradnje dvaju zemalja i njihovih naroda.

Ruski ambasador je izrazio uvjerenje kako će organiziranje ovog i sličnih događaja postati tradicionalno, uključujući i organiziranje dana kulture BiH u Rusiji.

- U Rusiji postoji veliki interes za BiH i siguran sam da će takav događaj naići na punu podršku – kazao je ambasador Kalabuhov, iskazujući zahvalnost svima koji su se odazvali na poziv povodom spomenute manifestacije.

Otvaranje događaja na prigodnom skupu u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) pozdravila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, podcrtavajući značaj susreta kultura, međukulturnog dijaloga i uvažavanja različitosti, “a što je ključ svakog uspjeha”.

Istovremeno, izrazila je uvjerenje da će ovaj i slični susreti rezultirati uspješnom budućom suradnjom i boljim upoznavanjem naroda dvaju zemalja, prisjećajući se jedne ruske misli prema kojoj je “izvorna umjetnost svih naroda razumljiva cijelom čovječanstvu”.

- Zahvaljujući kuturnoj baštini, najvišim vrijednostima materijalne i duhovne kulture, kroz zajednički rad u ovoj oblasti moguće je u zbližavanju kultura pojačati međusobnu suradnju, jer vrijednost kulturnog naslijeđa nadilazi sve granice - kazala je Gudeljević, naglašavajući kako kultura spaja i gradi mostove.

Na značaj susreta kultura ukazao je i direktor Departmana muzeja i vanjskih odnosa Ministarstva kulture RF Aleksandar Voronko, rekavši kako je izložba pripremana s puno ljubavi i poštovanja i sa željom da se Rusija predstavi u punom sjaju.

Dodao je kako je uporedo s događajima u Sarajevu, u Banjoj Luci danas otvorena izložba ikona, podsjećajući na unikatnost ruskog duha o čemu je najbolje pisao istaknuti ruski književnik - Fjodor Mihajlovič Dostojevski, veliki stvaratelj u čiju čast RF ove godine obilježava 200-tu godišnjicu njegovog rođenja.

Uime domaćina spomenutih događaja, sudionike otvaranja Dana ruske duhovne kulture u BiH pozdravila je zamjenica direktora NPS-a Gordana Hrenovica, istaknuvši važnost njegovanja univerzalnih kulturnih vrijednosti, kao najboljeg načina za zbližavanje i međusobno upoznavanje.

Izložba Ruskog geografskog društva rezultat je konkursa fotografija, koji je ovo društvo počelo organizirati od 2015. godine i predstavlja izbor najuspješnijih ruskih i inozemnih autora.

Tijekom višegodišnjeg trajanja spomenutog konkursa, Rusko geografsko društvo zaprimilo je gotovo pola miliona fotografija, od čega će najbolje biti predstavljene bosanskohercegovačkoj javnosti od 22. do 30. studenog.

Manifestacija Dani ruske duhovne kulture u BiH, upriličena je u organizaciji Ministarstva kulture i Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Kako je planirano, u sklopu ove manifestacije bit će održan okrugli stol o temi “Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog”, kao i folklorne radionice za studente glazbenih akademija univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te koncert glazbenih folklornih kolektiva regija Ruske Federacije.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17