ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
ZATVARA SE VEČERAS

bugojnopozo.png

Na četvrtom danu 11. Bugojanskog lutkarskog bijenala je u Kulturno-sportskom centru Bugojno odigana predstava "Maca papučarica" i dramsko čitanje teksta "Rekla sam ti ne!". Bijenale se zatvara večeras, a publiku i danas očekuje bogat program, piše Klix.ba..

Gradsko pozorište Podgorica četvrtog dana 11. Bugojanskog lutkarskog bijenala odigralo je predstavu "Maca papučarica" koja je nastala prema motivima istoimene priče Ele Peroci, a koju je režirao i dramatizirao Davor Dragojević. On kaže da je "Maca Papučarica" slovenačke spisateljice Ele Peroci klasik dječijeg, a i roditeljskog pričanja priča prije spavanja.

"U čemu je njena tajna? Možda u točnom odabiru detalja iz svakodnevnog dječjeg života ili u jasnom i jednostavnom pričanju priče upravo jezikom djece, načinom kako bi je djeca ispripovijedala sama sebi", govori.

Ansambl predstave čine: Tihana Ćulafić, Sejfo Seferović, Dijana Dragojević, Marija Đurić, Smiljana Martinović i Pavle Popović. Nakon predstave održan je okrugli sto na kojem su dječiji i stručni žiri i publika razgovarali o predstavi i dijelili svoje utiske.

Potom je održano scensko čitanje lutkarskog teksta studenta dramaturgije Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Armina Behrema. Tekst nosi naziv "Rekla sam ti ne!" i priča priču o seksualnom nasilju nad ženama i djecom. Situacija vezana za seksualno nasilje je u našem društvu još uvijek tabu tema, a Armina je između ostalog inspirirao i pokret "Nisam tražila".

Publika je mogla reći svoje komentare nakon scenskog čitanja i svi su ohrabrili njegov potez da se bavi ovakvim temama, ali i da ruši predrasude o lutkarstvu, pokazujući kako je ono za odrasle isto onoliko koliko i za djecu.

Danas igra Lutkovno gledališče Maribor sa predstavom "Ferdo, veliki ptič" (u 11 sati). Održat će se prezentacija radionice "Duša od papira" (u 16 sati) , te još jedno scensko čitanje lutkarskog teksta pod nazivom "Jablan" (u 17 sati) čiji je autor Milan Gajić s Akademije umjetnosti u Banja Luci. U večernjim satima dodijelit će se nagrade i proglasiti pobjednik.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17