× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • VIDEO

jajc kazal svi 21

Proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada, u Domu kulture Jajce okončane su još jedne Pozorišne/Kazališne igre BiH.

Stručni žiri u sastavu predsjednica Tina Laco, te Irina Dobnik i Elvis Ljajić odlučio je da nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripadne predstavi "Jugoslavija, moja dežela”/“Jugoslavija moja otadžbina“ reditelja Marka Misirače, po istoimenom nagrađivanom romanu Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane.

Predstava je nastala kao koprodukcija Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor. Koproducent predstave je i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung za BiH.

Nagrada za najboljeg redatelja Kazališnih igara pripala je Marku Misirači za spomenutu predstavu "Jugoslavija, moja dežela”/“Jugoslavija moja otadžbina“.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su ansamblu Kamerng teatra 55 za uloge u predstavi "Schindlerov lift" autora Darke Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla za uloge u predstavi "Kreketanje" po tekstu Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta, nagrada za glumu pripala je i Nermanu Mahmutoviću za ulogu Svebora u predstavi “O medvjedima i ljudima” Narodnog pozorišta Sarajevo čiju režiju potpisuje nedavno preminuli autor i režiser Saša Anočić.

Miljka Brđanin, članica ansambla pozorišta Prijedor, nagrađena je za ulogu u predstavi „Jugoslavija, moja dežela”/“Jugoslavija moja otadžbina".

Glumac Boris Šavija član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srepske dobio je nagradu za glumačka ostvarenje u predstavama "Zlatno doba” Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Jugoslavija, moja dežela/Jugoslavija moja otadžbina“.

Najbolji mladi glumac je Dražen Pavlović za ulogu Isusa u predstavu "Isus, Sin Čovječji" autora Halila Džubrana, s rediteljskim potpisom Roberta Pehara, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar.

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Almiru Bašoviću za tekst predstave "Kreketanje“ u izvedbi ansambla NP Tuzla. Nagrada za najbolju dramaturgiju pripala je Kemalu Bašiću također za rad na predstavi „Kreketanje“.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Mirjani Zagorec za izradu kostima u predstavi "Isus, Sin Čovječji". Ova predstava također je imala i najbolju glazbu koju potpisuje Gabrijel Prusina.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Adisi Vatreš Selimović za predstavu "Schindlerov lift“ Kamernog teatra 55.

Prije proglašenja najboljih kazališnih ostvarenja direktorica Doma kulture Jajce Smiljka Brtan uručila je zahvalnice prijateljima Igara.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.