ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Projekt u Kiselkjaku

dron penava trg koonc

Dani Joze Penave u Kiseljaku - veliki iskorak u razumijevanju lika i djela ovog autora

Dani Joze Penave u Kiseljaku i novonastala Udruga „Jozo Penava“ iz Viteza znak su da se Jozo Penava konačno vraća u srednju Bosnu. Jasno je da će se u ovom vremenu, kada više nije popularno slušati pjesme o ašikovanju u sumrak i đul baštama, mnogi pitati tko je on i gdje je uopće odlazio.

Jozo Penava rođen je 1909. u Paležu kod Kiseljaka. Iako su ga životne prilike prisilile da izuči pekarski zanat, od glazbe nije odustao.  Godine 1939. odlazi u Sombor na odsluženje vojnog roka gdje piše i svoje prve pjesme. Zahvaljujući talentu, ali i ustrajnom radu, Jozo je cijeli radni vijek proveo na Radio Sarajevu kao producent, skladatelj i glazbeni pedagog. Posebno se istaknuo u radu s interpretatorima sevdaha koje je podučavao vokalnoj tehnici, a mnoge od njih približio je vrhovima tadašnje jugoslavenske estrade.

Stoga su Dani Joze Penave u Kiseljaku veliki iskorak u razumijevanju lika i djela ovog autora, ali i samog fenomena sevdalinke. Poetska i melodijska sličnost Jozinih pjesama s izvornim sevdalinkama je tolika da se danas i ne povlači granica između njih i onih koje čine kanon sevdalinke. Takva autentičnost ne govori samo o njegovom skladateljskom umijeću, nego i o lirskom koje se pomalo oslanja na šantićevsku tradiciju gdje nam svakim stihom uspijeva donijeti romantičnu atmosferu Bosne i Hercegovine s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

I najvažnije, svojim likom i djelom Jozo Penava razbio je dva mita: prvi kaže da Jozo ne može voljeti sevdalinku, a drugi kaže da je ne može ni napisati jer „prave“ sevdalinke nemaju autora. Koliko ih je volio govori zasluženo mjesto u Kući sevdaha, a koliko su prave govore Sjetuje me majka, Sarajevo, behara ti tvoga, Gledala sam sa prozora...

Ivan Volić/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17