ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Dva koncerta

bilbor kis penava pl21

"Pjesma o Kiseljaku" svojevrsna je himna ove općine, neizostavan repertoar svakog važnijeg slavlja.

Ipak, iako je svaki Kiseljačanin rado pjevuši, malo njih danas zna autora ove skladbe.

Jozo Penava, rođen je 1909.godine u Paležu kod Kiseljaka. Bio je producent, kompozitor, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator.

Mnogo je pridonio kvalitetnoj narodnoj pjesmi, posebno sevdalinki i takozvanim „novokomponiranim narodnim pjesmama“, koje je radio na elementima folklornog naslijeđa srednjeg Balkana.

Nesumnjivo je jedan od najznačajnijih i najproduktivnijih bosanskohercegovačkih stvaratelja.

 Ujedno, jedna je od najvećih povijesnih ličnosti Kiseljaka koji mu se prije tri godine odužio bistom te trgom koji nosi njegovo ime.

Ove pak godine, zahvaljujući udruzi Arka i podršci Općine Kiseljak, pokrenuta je inicijativa za organiziranjem jedne manifestacije Penavi u čast.

Tako će ovaj tjedan, točnije 13.i 15. svibnja Kiseljakom konačno dominirati i Jozine pjesme. Riječ je o dva koncerta koja će biti održana na Trgu Joze Penave u utorak i četvrtak s početkom u 20i30. Za potrebe ovih događaja, u popodnevnim će satima biti zaustavljen promet od mosta na rijeci Lepenici pa do kružnog toka prema Visokom.

 

rg-penava-dron.jpg

 

Vrhunski glazbenici, profesionalna produkcija i mjesecima pripremana organizacija ishodit će u utorak jedan manji koncert sa lokalnim izvođačima, izložbu učeničkih radova, okrugli stol... Na istom će nastupiti klapa Dišpet iz Kiseljaka, ženski vokalni ansambl SRMA, udruga Jozo Penava iz Viteza te mladi Kiseljačanin Abdusamed Šljivar.

U četvrtak pak, koncert prati produkcija BHRT-a. Osim što će ova televizija snimati cijeli koncert, njihov tamburaški orkestar će i nastupiti odnosno pratiti desetak renomiranih izvođača narodne glazbe, solista poput Enesa Begovića, Aldijane Tuzlak-Bećar, Alema Kadića,Antonije Batinić, Pavla Anića, Jasmina Bureka, Nihade Kapetanović, Dijane i Dejana Ćulum…

Za koncert je priređena i jedna folklorna poslastica. Naime, organizatori su udružili snage triju folklornih društava, hrvatskih i bošnjačkih i to HKUD-a Gromiljak, HKUD Fra Karlo Kujundžić i KUD-a Izvor čiji će članovi zajedno izvesti koreografiju spremanu baš za ovu priliku.

Ulaz na oba koncerta je besplatan a isti su osim Općine Kiseljak podržali:

Federalno ministarstvo kulture i sporta; Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture, športa i mladih KSB, predsjedatelj Sabora KSB Josip Kvasina, predsjedatelj Doma naroda PFBIH Tomislav Martinović

JP Elektroprivreda HZ HB, ERONET,  BH Pošta, Sarajevski kiseljak; Diageo,Maraska, Karlovačko, Juicy, Mix company, cvjećarna Orhideja, Kryolan BiH, Salon vjenčanica Arijana, Pekara Matić...

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17