ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Fojnica

napred fojn ante

Nekropola Maculje u Novom Travniku primjer je brige lokalne zajednice o baštini koja je pod zaštitom UNESCO-a

       Pripremajući kalendar HKD Napredak za 2019. godinu, prof.dr. Miroslav Palameta, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD „Napredak“ došli su na ideju od fotografija stećaka napraviti putujuću izložbu te na taj način širu javnost upoznati s ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima čiju je važnost prepoznao i UNESCO te ih 2016. godine uvrstio na popis svjetske baštine. Epidemija koronavirusa usporila im je planove ali ne i zaustavila. Nakon prve online izložbe održane u Mostaru, izložba pod nazivom „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ otvorena je ove subote u galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Izloženo je 12 fotografija stećaka iz deset nekropola u BiH, od Stoca i Konjica preko istočne Bosne do Kaknja i Novog Travnika. Dva stećka su iz Hrvatske, a ispod svake fotografije detaljan je opis stećka i lokaliteta na kojemu se nalaze.

20210619_114901.jpg

 

Nakon što je okupljene na svečanosti otvorenja izložbe u Fojnici pozdravila Ljiljana Jurak, predsjednica fojničke podružnice HKD „Napredak“, okupljenima se obratio Miroslav Landeka, dopredsjednik  Društva. „Biti na popisu svjetske baštine UNESCO-a od velike je važnosti i to trebamo stalno isticati i s tim upoznavati javnost, posebno mlade koje je potrebno educirati o baštini  i potrebi njezina očuvanja. Kroz ovu izložbu koja put počinje iz Fojnice želimo popularizirati stećke i približiti ih građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čijem području se ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici podizani između 12. i 16. stoljeća mogu pronaći“, kazao je Landeka. Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore nalazi se oko 77 tisuća stećaka. Daleko najviše, čak 60 tisuća, ih je u BiH.

„Pored predstavljanja, naša obveza je brinu i o stećcima kako bi ovo iznimno kulturno blago mogli ostaviti i budućim naraštajima. Nažalost, svjedočimo mnogim primjerima uništavanja nekropola, pomjeranja stećaka te uništavanja posmrtnih ostataka koji se nalaze ispod svakog od njih. Naravno, imamo i svijetlih primjera da se nekropole uređuju i organiziraju posjeti s ciljem njihove promocije i zaštite. Takav primjer imate i ovdje u središnjoj Bosni, a u pitanju je nekropola Maculje u Novom Travniku. Jedan je to boljih primjera brige lokalne zajednice za baštinu“, kazao je  Ante Vujnović,  direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

 

20210619_115837.jpg

Napretkova izložba „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ dostupna je i u online formatu. U Fojnici je počela svoje putovanje po BiH i zemljama regije kako bi predstavila ljepotu i posebnost srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Izložbom se želi probudi svijest o važnosti  predstavljanja Kamenih spavača, kako ih je nazvao Mak Dizdar, domaćoj i  međunarodnoj javnosti kao i njihova očuvanja za buduće naraštaje.

 

20210619_120924.jpg

20210619_121749.jpg

 

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17