ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Peto izdanje

pl pop art sa

 Ovoga tjedna peto izdanje Pop Art Festivala predstavlja dvije zanimljive panel diskusije koje će biti održane u Kinu Meeting Point, razgovor sa istaknutim bosanskohercegovačkim redateljima Dinom Mustafićem, Lajlom Kaikčijom i Nerminom Hamzagićem o bosanskohercegovačkoj teatarskoj režiji i sceni uopće. 

Panel diskusija će pružiti prostor za razmjenu iskustava i ideja o ulozi kazališta u razvoju suvremenog čovjeka, kao tkivu modernog i progresivnog društva, a razgovaraće se i o stvaranju i njegovanju kritičke misli i intelektualne svijesti kazališne publike.  

Iskustva o temi "Kako živjeti od umjetnosti?" u subotu, 5. lipnja sa posjetiteljima Pop Art Festivala podijeliti će fotografkinja Aida Redžepagić, glumica Maja Izetbegović, glazbenik Damir Imamović i ilustratori Emir i Edin Durmišević. Svojevrsni "Career Day" panel posvećen je pitanju kako i zašto napraviti profesionalnu umjetničku karijeru, a umjetnici i eksperti iz oblasti kulture će posjetiocima objasniti vezu između njihove profesije i umjetničkog stvaranja, kao vida društvenog angažmana i isplatljivog zanata. Moderatorica obje panel diskusije je Asja Krsmanović.  

Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski je posvećeno velikanima bh. književnosti kojima će mladi bosanskohercegovački umjetnici, studenti tri sarajevske umjetničke akademije, u subotu, 5. lipnja odati počast performansom "Tok modre rijeke" na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović. Cilj ovog performansa je skretanje pažnje na ovo zapostavljeno kulturno naslijeđe u centru Sarajeva gdje se nalaze spomen-biste Maka Dizdara, Ive Andrića, Meše Selimovića, Branka Čopića, Rodoljuba Čolakovića, Isaka Samokovlije i Veselina Masleše. 

Program počinje javnim čitanjem odlomaka iz poznatih bh. književnih djela u izvedbi studenata Akademije scenskih umjetnosti, koji će publiku pozivati da kružno - tokom modre rijeke, od biste do biste priđu svakoj bisti, gdje će biti dočekani se crtanjem portreta pomenutih bh. književnika koje će studenati Akademije likovnih umjetnosti oslikati na mjestu događaja. Program završava horskom izvedbom pjesme - Modra rijeka, bh. pisca Maka Dizdara koju će otpjevati oktet studenata sa Muzičke akademije u Sarajevu, priopćio je Pop Art Festival.

Ulaz na sve događaje u sklopu Pop Art Festivala je besplatan. 

Pop Art Festival financiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji Festivala su, između ostalih, PRO-Budućnost, Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Otvorena scena Obala, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo i Kino Meeting Point.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17