× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
Ecos
kiseljak open
  • Bogato naslijeđe i dalje živi

izlozba kastela jurkic

U sklopu obilježavanja dana grada Kaštela u ambijentu dvorca Vitturi u četvrtak je otvorena izložba crteža Gabrijela Jurkića iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerija Gorica (FMGG) Livno.

Kako su za Fenu kazali organizatori, Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno, kao čuvar Jurkićeve umjetničke ostavštine, nastoji povremenim izložbama omogućiti da bogato umjetničko nasljeđe živi i dalje.

Po riječima autorica izložbe Željke Markov, izložba predstavlja crtačku dionicu Jurkićeva stvaralaštva i na njoj je prikazano 80 Jurkićevih crteža koji se nalaze u zbirci Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno.

Svečanosti otvaranja nazočili su gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Zbog epidemioloških mjera otvorenju izložbe nije moglo prisustvovati veći broj ljudi, a iz FMGG-a su pozvali stanovnike Kašetla i okolice da u sljedeća tri tjedna pogledaju i uživaju u likovnim impresijama jednog od značajnijih predstavnika simbolizma, impresionizma i kasne secesije u bosanskohercegovačkom i hrvatskom slikarstvu.

Gabrijel Jurkić rođen je 1886. godine u Livnu. Učio je slikarstvo u privatnoj školi Čikoša i Crnčića (1906./07.) i Privremenoj višoj školi za umjetnosti i obrt u Zagrebu (1907./08.), a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču kod Aloisa Deluga (1908./09.).

U Sarajevu je živio do 1956. godine kada se sa suprugom Štefom preseljava u Franjevački samostan Gorica u Livnu gdje je ostao do svoje smrti 1974. godine.

U znak zahvalnosti franjevcima je ostavio dio svoga umjetničkog opusa: dvjestotinjak slika i oko šest tisuća crteža, skica i krokija.

Godine 1970. nagrađen je Zlatnom plaketom Udruženja likovnih umjetnika BiH kao jedan od petorice doajena bosanskohercegovačke umjetnosti.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.