× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
C&D i Doper
Ecos
kiseljak open
  • "Zrnjevlje mudrosti"

pl stanic zrnevlje

Iz tiska je izašla nova knjiga pjesnika i književnika iz Kreševa, Ante Stanića.


Najnovija knjiga eseja Ante Stanića „Zrnjevlje mudrosti“ predstavlja antologijski izbor narodnih izreka ili poslovica popraćenih autorovim komentarima. Točnije, knjiga u prvom dijelu donosi kratke eseje o životnim mudrostima te narodne izreke u drugom. Knjiga je u tiražu od 200 komada tiskana u foto studiju Stanić u Kreševu dok je autor, ujedno i izdavač, 35 komada poklonio devetom razredu Osnovne škole u Kreševu te 45 primeraka maturantima Srednje škole.

Smisao života

Kako u predgovoru sam kaže, želja mu je bila da ovom knjigom, prije svega, mladim ljudima pomognem da se pripreme za život i ukaže na ono šta ih čeka na tom putu. Tako bi neka nepovoljna dešavanja mogli izbjeći ako ih budu prepoznavali jer u prirodi postoje zakonitosti po kojima se sve odvija i bitiše a na koje ukazuju narodne izreke kao, na primjer, ona koja kaže: “Kako posiješ, tako ćeš i žnjeti”. Ovom zbirkom autor želi ukazati na smisao života, njegove zakone i vrijednosti, te čitateljima na taj način otvoriti i proširiti vidike i pomoći da bolje i lakše idu kroz život.

Iz predgovora

"Narodne izreke ili poslovice su plod onoga što se događalo i ponavljalo kroz opće iskustvo čovječanstava, a prisutne su kod svih naroda svijeta. Njima se željelo ukazati da postoje životni zakoni koji se ponavljaju bez obzira na vrijeme i okolnosti, te nam kazuju kako se treba u određenim prilikama ponašati, što preuzimati da bi život bio lakši, ljepši i normalniji. One predstavljaju veliko, stoljećima predočavano iskustvo za razne, često i oprečne slučajeve, ali i moralne i etičke norme duge povijesti duhovnog narodnog života.
Prastara iskustva i saznanja iskazana njima, nalaze i danas svoju potvrdu i primjenu u suvremenom životu.
Poslovice ili zrnjevlje mudrosti, kako ih naziva Anto Stanić, imaju neospornu i trajnu duhovnu i praktičnu vrijednost potvrđenu njihovim trajanjem kroz vrijeme. To su kratke i sažete misaone tvorevine koje savjetuju i opominju" stoji između ostaloga u predgovoru koji je napisao književnik Momčilo Spasojević.

 

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.