ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Američki pisac

Edgar-Allen-Poe.jpg

 

Devetnaestog siječnja 1809. rođen je Edgar Allan Poe - veliki američki pisac, pjesnik i kritičar iz doba romantizma.

Njegovi roditelji su preminuli dvije godine nakon njegovog rođenja, te ga je posvojio jedan trgovac. Bio je boem u pravom smislu te riječi, volio je kocku i alkohol. 

Svoj spisateljski talent otkriva kada osvaja nagradu od 50 dolara za priču Poruka u boci, a potom radi kao dopisnik za nekoliko časopisa.

Zbog kockarskih dugova, otac ga se odrekao,a Poe kasnije ženi 13-godišnju rođakinju Virginiju, koja je kasnije preminula od tuberkuloze. Njoj je posvetio slavnu pjesmu Annabel Lee. 

Njegovo najprodavanije djelo je Školjkareva prva knjiga, a najveću je slavu pokupio poemom o izgubljenoj ljubavi, pod nazivom Gavran. Umorstva u Rue Morque i Ukradeno pismo su uspjeli kriminalistički romani. 

Poe je preminuo u 40. godini, a do toga je doveo njegov način života. Poe je strahovito pogriješio kad je svoju književnu ostavštinu povjerio Rufusu Griswoldu, osrednjem antologičaru i piscu članaka, koji je Poea mrzio i bio mu zavidan. Griswold je nakon Poeove smrti učinio sve kako bi ga ocrnio, čak je krivotvorio njegova pisma. Tek je stotinjak godina kasnije Arthur Hobson Quinn utvrdio netočnost Griswoldovih tvrdnji o Poevom životu.

Njegova djela su mračna, mistična, s elementima horor priča. Po tome je specifičan u svjetskoj književnosti. 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17