ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Večernji list

magdalena blazevic promocija bljesak

Magdalena Blažević osvojila je prvu nagradu Večernjeg lista Večernjeg lista za kratku priču koji nosi ime Ranka Marinkovića za priču “Vodite vraga”.

“Kratka priča Magdalene Blažević ‘Vodite vraga’ brutalna je, naturalistički stilizirana proza koja donosi sumornu sliku iz djetinjstva koja se usjekla u pamćenje i koja svojom težinom opterećuje dušu tankoćutne naratorice. Budući da prikazuje samo dio istrgnut iz života, priča ‘Vodite vraga’ počinje bez uvoda, in medias res, i prenosi atmosferu napetih odnosa u obitelji iz ruralne sredine. Središnji lik tetke, egzistencijalne autsajderice i žene koja je postala svima teret, skiciran je u nekoliko poteza, ali psihološki vrlo precizno i uvjerljivo, čak i u crnohumornim i grotesknim scenama. Kroz fragmente radnje i snažne, često morbidne evokativne prizore iz životne svakodnevice, priča bez patetike i povišenih tonova prikazuje sudbinske lomove, mračne obiteljske tajne i identitetske krize. Naratorica hladno, bez empatije, vizualizira mučne situacije nabijene dramskim intenzitetom. Slutnje koje zamjenjuju objašnjenja, sažet ali slikovit izraz, smisao za detalje, suptilno ostvareno jedinstvo dojma, jezični minimalizam, sve to pridonosi visokoj estetskoj kvaliteti ovoga teksta. Magdalena Blažević pokazala je zavidno umijeće u oblikovanju kratke priče i zasluženo odnosi prvu nagradu”, stoji u obrazloženju koje je sročio akademik Nemec.

Drugu nagradu osvojila je Julijana Adamović pričom “Izaija” objavljenom 15. lipnja 2019. godine, a treću Ratko Cvetnić pričom “Carpaccio” objavljenom 7. ožujka 2020. godine. Tradicionalni natječaj Večernjeg lista, 54. zaredom, počeo je 20. travnja 2019. godine, a završio 25. travnja 2020. godine.

Na natječaj je pristiglo 407 kratkih priča, od kojih su u sklopu natječaja u subotnjem Obzoru i na webu objavljene 52 priče. U žiriju su ove godine bili akademik Krešimir Nemec (predsjednik žirija), urednica kulture u Večernjem listu Milena Zajović, nakladnik Seid Serdarević, novinar Večernjeg lista Denis Derk i selektor priča Tomislav Sabljak.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17