ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Svjedoči o kontinuitetu kršćanstva

2222_1.png

 

Tijekom konzervacijskih radova na arheološkom nalazištu Crkvina u Zavali, u općini Ravno, ispod jednog od stećaka otkrivena je jedinstvena reljefna ploča oltarne pregrade iz trolisne crkve koja svjedoči vremenu predromanike.

Jedina je to takva građevina u Bosni i Hercegovini, a arheologinja Snježana Vasilj iz Mostara, koja je predvodila istraživanje na ovom području, za Klix.ba kaže kako je ovo veliko otkriće jer je ploča pronađena u samoj crkvi, koja je otkrivena tokom njezinog istraživanja na tom području.

Time je, kako objašnjava, ujedno otkriveno da dijelovi oltarnih ploča s pregradama koji su pronađeni u 19. stoljeću pripadaju upravo crkvi koju je ona otkrila, što se prije nije moglo znati.

"Ja sam imala sreću i u srijedu (21.10. 2020.) smo našli jednu ploču s reljefom oltarne pregrade koja asocira upravo na vrijeme najstarije crkve iz doba predromanike. Plakala sam od sreće kad sam ugledala pročelje ploče sa sasvim drugačijim radovima. Ovo je za mene kruna istraživačkog rada nakon što sam otvorila 42 grobnice i pregledala brojne kosturnice, što nije bio lak posao", kaže mostarska arheologinja za Klix.ba.

Ističe kako je pronađena ploča bogato ukrašena i jako kvalitetno urađena, te je kao takva jedinstvena i neprocjenjiva. Ovdje se, kako pojašnjava, po prvi put pored reljefnih javljaju i ukrasi sa simbolima koji su vezani za kršćanstvo, a u ovom slučaju je, kako pojašnjava, to ptica koja ispred sebe ima grozd grožđa ili kalež.

"Svi fragmenti ploča koji su prije nađeni negdje naokolo, nisu bili u kontekstu crkve koju smo otkrili, a ovo je prvi put da je taj fragment nađen u crkvi", ističe Vasilj.

Govoreći o veoma značajnom pronalasku u građevini koja datira od 9. stoljeća i koja je se veže s već otkrivenom kamenom plastikom, podsjeća da se takva ploča sa simbolom ptice, otkrivena u prijašnjim istraživanjima, sastavljena iz komada nalazi u muzeju u Trebinju, ali da njezin pronalazak nije bio u kontekstu crkve koju je ona otkrila kako jedinu takvu građevinu u BiH.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17