dujmovic venecija

Na 58. međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, Venecijanskom bijenalu jučer je  otvoren bosanskohercegovački paviljon.
"Zenica trilogija" umjetnice Danice Dakić, kustosica Anje Bogojević, Amile Puzić i Claudie Zini, komesarke Senka Ibrišimbegović, a u organizaciji Ars Aevi bio je dostupan profesionalcima iz oblasti suvremene umjetnosti i prije otvaranja za publiku.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u Palači Francesco Molon Ca’ Bernardo.
Umjetnicu Danicu Dakić je pozvao internacionalni kustoski tim, u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, koji je imenovala JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, kao organizator ovogodišnjeg paviljona BiH.

"Zenica–Trilogija"predstavlja tri videorada: "Čistač", "Zgrada" i "Scena", kao i grafičku mapu "Zenica-Mapa / The Portfolio" osvrćući se na suvremenu posttranzicijsku stvarnost u bosanskohercegovačkom gradu Zenici.
Nova filmska instalacija "Zenica–Trilogija" realizirana je s protagonistima iz Zenice Adilom Safiće, Izetom Safićem, Zoranom Glogovcem, sa glumicom Amilom Terzimehić iz Sarajeva, a u suradnji s fotografom Egbertom Trogemanom, producenticom Amrom Bakšić Čamo i kompozitorom Bojanom Vuletićem.

“Recentni projekt Danice Dakić kojim predstavljen paviljon BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu propituje naslijeđe modernizma od Bauhausa do utopijskih paradigmi međunarodnog i jugoslovenskog socijalističkog modernizma. Uspostavljanjem poetičnog odnosa prema bosanskohercegovačkoj poslijeratnoj stvarnosti, umjetnica teži reaktivaciji utopijskih potencijala koristeći koncept totalnog teatra Waltera Gropiusa (1926./27.) kao metaforu za društvenu aktivaciju; zamagljujući krhke granice između pozornice i publike, stvarnog i zamišljenog grada. U dijalogu s impresivnom arhitekturom izložbenog prostora Palazzo Francesco Molon Ca 'Bernardo, 'Zenica–Trilogija' će proizvesti nova značenja i omogućiti 'neočekivane susrete',” kazale su članice kustoskog tima za medije prije samog otvorenja.

 

59777431_2461747440555179_2333385290158178304_n.jpg

 

Odlazak bosanskohercegovačkog tima na 58. Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji podržali su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, čija je stručno povjerenstvo donijelp odluku o izboru kulturne institucije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi koja je BiH predstavljena u Veneciji. Projekt su podržali i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo, Centar za savremenu umjetnost/pro.ba, Klassik Stiftung Weimar / Muzej Bauhaus, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Kanton Sarajevo, BH Pošta, Kulturamt Düsseldorf, Festival Asphalt, Audio-Technica i Martin Audio.

Ministrica Zora Dujmović za artinfo.ba ovim je povodom kazala kako je iznimno ponosna što je Federacija po prvi put predstavljena na ovom iznimnom kulturnom događaju i to upravo umjetnicom kao što je gospođa Dakić čija djela puno više govore o njoj kao umjetnici nego što bi se riječima moglo iskazati.

"Uvjerena sam da smo ovim projektom kulturu u Federaciji podigli na veću razinu te dali poticaj daljnjem razvoju kulture u našoj zemlji" kazala je ministrica Dujmović.

 

59808798_2309547812619801_6657540251893891072_n.jpg

 

Danica Dakić rođena je u Sarajevu. U proteklih dvadeset godina njeni radovi izlagani su na brojnim međunarodnim izložbama. Jedno od svojih najpoznatijih djela El Dorado izložila je na documenta 12 u Kasselu (2007.). Izlagala je na Istanbulskom bijenalu (2003. i 2009.), na Bijenalu u Sidneju (2010.), na Bijenalu u Liverpoolu (2010.), na Bijenalu u Kijevu (2012.), Bijenalu u Sao Paulo (2014.) i Bijenalu u Cuenci (2016.). Njene samostalne izložbe organizirane su u vodećim umjetničkim institucijama, uključujući Kunsthalle Düsseldorf (2009.), Generali Foundation, Beč (2010.), Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb (2010.), Hammer muzej, Los Angeles (2011.), MMK – Museum für Moderne Kunst, Frankfurt na Majni (2013.), Muzej Lehmbruck, Duisburg (2017.). Radovi Danice Dakić nalaze se u kolekcijama Centra Pompidou (Pariz), Generali fondacije (Salzburg), Muzeja savremene umjetnosti MACBA (Barselona), Novog nacionalnog muzeja u Monaku NMNM i Klassik Stiftung Weimar i drugim. Dakić je profesorica na Bauhaus Univerzitetu (Bauhaus-Universität) u Weimaru. Živi u Düsseldorfu, Weimaru i Sarajevu. Izložbu "Zenica–Trilogija" prati katalog za koji su pisale Ulrike Bestgen, Dunja Blažević, Anja Bogojević, Senka Ibrišimbegović, Ana Janevski, Amila Puzić i Claudia Zini

0
0
0
s2sdefault
  • RADOJE
  • Ecos3

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

  • Radoje 2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17