× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open

predstava mrdusa kiseljak

Svi smo mi Bukara.
"Pokušavamo vladati svijetom oko sebe, a ne vladamo sami sobom. Mitomani. U mraku neznanja, uvjetovani tijelom i umom, poput životinja, žderemo, ločemo, napadamo, branimo se. Zarobljeni u neutaživosti osjetila, gladni slave, moći i priznanja. Narcisoidni. Nesretni. Nesvjesni," pisao je prije dvije godine hrvatski redatelj Ivan Leo Lemo, uprizorivši mostarsku verziju djela „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ na daskama HNK Mostar.
„„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, hrvatski dramski klasik, ovjenčan brojnim nagradama za tekst i još brojnijim nagradama za mnoga uprizorenja u prošlih skoro 50 godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama u bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu, uglavnom jamči uspjeh svakoj kazališnoj kući kao svojevrsni repertoarni eliksir. No s druge strane, upravo zbog činjenice da je njezina repertoarna zavodljivost utkana u kolektivno nesvjesno ovih prostora, njezina postavka može biti mač s dvije oštrice“ tom je prilikom napisao dramaturg Dragan Komadina.
Među posljednjima je uspio HNK Mostar a večeras su uspjeli i članovi Dramske sekcije Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka koji su nakon premijerne izvedbe kolegama, predstavu večeras u skoro do kraja popunjenoj kino dvorani Hrvatskog doma u Kiseljaku, izveli i za kulture željno građanstvo.
Davor Franjić ,Petra Vuković, Lorena Pecirep, Admir Karalic ,Ertan Murtić, Ergin Adrović, Denis Lijesnic, Luka Pecirep, Domagoj Medic, David Prajo, Luka Garabin, Vinko Cvijanovic i Anel Vrbic uprizorili su likove poput Bukare, Anđe, Joce, učitelja i drugih dokazavši da ovaj bezvremenski klasik može biti zanimljiv, poučan i humorističan i na maloj sceni uz skoro nikakvu scenografiju i skromnu kostomografiju. Njihov i više nego očit trud publika je na kraju skoro svake scene nagrađivala pljeskom a dijaloge prekidala smijehom dokazavši da smo mi svi narod, svi smo babe, svi možemo biti učitelj, Anđa, Vlaji i na kraju Bukara.

Svi smo bili ili jesmo izmanipulirani, uokvireni patrijarhalnim naivnostima, svi kritiziramo, moraliziramo i Boga se bojimo.
Večerašnja izvedba dokaz je da za kulturu ne treba puno, samo malo dobre volje, talenta i podrške koju za večerašnje djelo zahvaliti imamo profesoricama Ani Lulić, Ireni Medić i Biljani Bencun. S druge strane, dokaz je i da je publika i u malim sredinama željna kulturnih događanja, da joj ne treba puno ni skupo da bi cijenila i uživala pa i platila i nagradila barem jedan sat dobre zabave ili poučne priče.
Ovo nije prvo djelo Dramske sekcije ali je zasigurno jedna od zrelijih izvedbi kakvih će nadamo se u budućnosti biti još i više.


 IM/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.