ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
OPREZ!

online-prijevare.png

Naše Ministarstvo je u više navrata upozoravalo građane na učestale internet prevare, kao i zloupotrebe bankovnih kartica koje se manifestiraju u raznim oblicima (npr. traženje broja bankovne kartice od tzv.„službenika banke“ u svrhu uplate novčane nagrade i sl.), a koje uglavnom za posljedicu imaju nastanak materijalne štete. 

Tom prilikom navedeni su različiti oblici nezakonitih aktivnosti koji su evidentirani, a po kojim su policijski službenici postupali, uključujući i slučajeve koji su uspješno rasvijetljeni.

Postupajući po ovoj problematici, policijski službenici su, između ostalih, evidentirali internet prevare koje se manifestiraju na veoma specifičan način. Naime, radi se o internet prevarama gdje se građani kontaktiraju putem e-maila ili nekom drugom vrstom internet komunikacije, od strane osoba (muškarca ili žene) koje se predstavljaju kao pripadnici Oružanih snaga SAD-a (često kao sudionici u mirovnim misijama u Siriji, Iraku i sl.). Tom prilikom, oni nude građanima da im pošalju veću količinu novca koju su pronašli u tim misijama, a zauzvrat da bi se to realiziralo, od građana traže da im uplate određenu količinu novca, ili da im pošalju svoje osobne podatke (broj bankovne kartice, osobne iskaznice i sl.).

U ovakvim i sličnim situacijama građani veoma često budu prevareni tako što uplate određeni iznos novca ili daju navedene podatke i na taj način omoguće prevarantima da im nanesu materijalnu štetu.

Shodno navedenom, upozoravamo građane da vode računa o svim oblicima internet prijevara, uključujući i ovaj specifični obllik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete. 

U suradnji s nadležnim tužiteljstvom službenici policije u okviru svojih nadležnosti poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na rasvijetljavanju ovakvih i sličnih prevara, kao i na procesuiranju njihovih počinitelja, priopćeno je iz Ureda komesara MUP-a ŽSB.

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17