U okviru projekta Budućnost pripada (že)nama 2021 koji se provodi od strane Udruge MELIOR Mostar uz podršku sredstava iz FIGAP II programa, na portalu ARTinfo.ba moći ćete u sljedećem razdoblju uživati u inspirativnim pričama poduzetnica Bosne i Hercegovine iz više industrija. Tema današnjeg intervjua je prehrana, upoznajte poduzetnicu Marijanu Zubac.
Artinfo.ba: Zdrav način života u posljednje vrijeme sve više uzima maha, te u svim dobnim skupinama polako zauzima svoje mjesto. NutriCENTAR u Bosni i Hercegovini ima veliku zaslugu za zdrave životne navike građana naše države, možete li našim čitateljima pobliže objasniti rad NutriCENTRA?
U NutriCENTAR dolaze ljudi koji žele mijenjati prehranu. Možda bi neki predložili prvo trening ili neku tabletu za mršavljenje, ali ni trening bez adekvatne prehrane neće dati rezultat, a čarobne tablete još ne postoje. Tako da je pravilna prehrana temelj zdravlja.
Istina, sve češće se priča o zdravlju, o hrani. Bake prave pirov kruh, mladi biraju fit restorane. Danas je sve healthy i raw. Je li u pitanju trend ili veća svijest nisam sigurna, ali kako god – svima nam je jasno da su statistike o pretilosti u FBiH poražavajuće. Preko 60% stanovnika je pretilo, a svako četvrto dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu! Pretilost je povezana i sa ozbiljnim rizikom od Covida, te se svi moramo složiti da ako hoćemo zdravlje – MORAMO NEŠTO MIJENJATI!
Na prvom susretu u NutriCENTRU razgovaramo s klijentom – procjenjujemo koji model prehrane je primjenjiv u životu te osobe, jer ne vrijedi pisati planove prehrane koji su neupotrebljivi. Samo individualan pristup, potpuno prilagođen načinu života klijenta, budžetu, ali i zdravstvenom stanju, daje rezultat. U naš pregled je uključen i krvni nalaz, procjena nutritivnog statusa, kao i analiza sastava tijela na medicinski validiranim uređajima.
Artinfo.ba: Vođenje NutriCENTRA je jako složen posao, te je izuzetno ohrabrujuće vidjeti ovakve primjere poput Vas u Bosni i Hercegovini. Što je bilo Vaš pokretač da pokrenete NutriCENTAR, te s kakvim ste se izazovima trebali suočiti da biste bili danas tu gdje jeste?
Jako me veseli ako će moja priča biti ohrabrujuća za nekoga. Ako želite uspjeti, prvo se morate odreći straha – straha od neuspjeha, straha od pogrešnih odluka, straha od ljudskih obzira. Možda zvuči kao klišej, ali samo tako čovjek može stvarati i pozitivno utjecati na druge.
Nisam imala puno prepreka, prihvaćala sam da nešto ne ide. Ljudi nisu ni znali što je nutricionizam kada sam pokrenula NutriCENTAR.
Pa danas surađujem sa centrima koji u početku nisu bili motivirani raditi sa NutriCENTROM. Tako to ide, ali nema povlačenja. Jedino preostaje da će vas izdići rezultati rada i onda pogledate danas – samo par godina iza, postali smo važan dio zdravstvenog, športskog i društvenog djelovanja.
Jako mi je drago da sam svojim radom doprinijela pozicioniranju nutricionizma u BiH.
Artinfo.ba: Surađujete sa brojnim poliklinikama, centrima za zdravlje, te športskim klubovima, koja je tajna Vašeg uspjeha, te kako izgleda Vaš jedan radni dan?
Tako je, surađujemo sa poliklinikama i u Sarajevu i u Mostaru, važna nam je suradnja sa liječnicima i laboratorijska podrška. Mi smo produžena ruka liječniku i bez obzira što idejno razvijam NutriCENTAR sama, timski sam igrač. Nikada osobu sa dijagnozom ne savjetujem bez koordinacije sa liječnikom. Tako su oboljeli od celijakije, gastritisa, hashimota ili dijabetesa naši klijenti i posebno me vesele njihovi uspjesi. Često se smanje doze terapije nakon promjene prehrane i to su naše male pobjede.
Što se tiče sporta, to je definitivno moja strast. Najbolji dio nutricionizma, rezultati vidljivi brzo, poseban osjećaj. Trenutno sam jedini sportski nutritioncoach u BiH i ponosni sam dio stručnog stožera HŠK Zrinjski.
Moj dan započinje vrlo rano, ustajem između 05 i 06h, te nakon laganog doručka i kave idem na trening, slijedi rad u ordinaciji. Dan mi je relativno šarolik i nikada nije dosadno. Tako sam se znala zateći u 2 države isti dan, nakon kongresa nutricionista u Zagrebu otići na pripreme u Sloveniju sa športskim timom. U zadnje vrijeme pokrivam rad i u sarajevskom NutriCENTRU, jer je u tijeku i obuka našeg novog tima.
Nekada se zapitam koje je moje zanimanje menadžer,nutricionist ili nešto treće, ali vjerojatno nešto između. Nakon radnog dana posvećena sam obitelji i svoja dva sina.
Artinfo.ba: U okviru svog djelovanja, sudjelovali ste na brojnim projektima, na koji ste posebno ponosni?
Posebno su mi dragi projekti koji su bili vezani za sport „NutritionBootCamp“ u Zagrebu – gdje sam bila dijelom i začetnik ideje, ali i predavač. Sa jednakom strašću sam bila dio organizacije Prve Međunarodne Golmanske Konferencije Asmir Begović koja je otkazana zbog korona virusa, ali nadam se da će se ipak uskoro održati, uz vrhunska sportska imena prehrana sportaša zauzela je važno mjesto na tim projektima.
Moj novi projekt je prehrambeni vodič koji izlazi uskoro, a posvećen je ljudima koji su (pre)zaposleni, onima koji nemaju vremena. Smatram da nedostaje razumijevanja i edukativnog materijala za tu skupinu ljudi, a i sama se susrećem sa izazovima modernog čovjeka. Pokušat ću kroz vodič rasvijetliti dileme kako jesti u uredu, što naručiti u restoranu, kako naći balans i kako kompenzirati eventualne greške u prehrani.
Artinfo.ba: Koje su prema Vašem dosadašnjem iskustvu, prednosti i nedostatci ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini?
Iz osobnog iskustva mogu reći da nikakve pretjerane prednosti niti nedostatke kao žena nisam primijetila. Nisam bila pošteđena stresa i obaveza jer sam žena, niti mi je put bio lakši, ali nisam to ni očekivala. Razvijati svoj posao znači bezuvjetan rad i posveta. I muškarcu i ženi.
Ali snažno podržavam stavljanje fokusa na žensko poduzetništvo zbog vrlo niske stope aktivnosti žena na tržištu rada - 25%. Živimo u patrijarharnom društvu gdje se od žene očekuje da bude tiha i posvećena obitelji, a kada iskorači u poduzetništvu, vrlo vjerojatno je stigmatizirana da zanemaruje obitelj, što je apsolutno pogrešno. Može se pomiriti oboje.
Artinfo.ba: Kako se nosite sa posljedicama pandemije, koja je „zaustavila“ cijeli svijet? Jeste li promijenili svoj način poslovanja i ako jeste, na koji način?
U poslu i razvoju je važno prihvaćati stvari na koje nemamo utjecaj. Onda brže i nađemo rješenje. U našem mentalitetu se uvijek za neuspjeh krivi država. Tu smo gdje jesmo i nije lako, ali ne treba tražiti krivce, nego rješenje.
Naravno, kada je sve stalo bila sam zbunjena, sve se dogodilo u sred načetih projekata. Vodim dva centra i odgovorna sam za sve ugovorne obaveze sa partnerima. Međutim, čovjek sjedne, skicira rješenje koje je najbolje i tako smo dio poslovanja prebacili na online mode, projekte prenamijenili za web platforme i prošla godina. Čak bilježimo i porast interesa za naše usluge.
Artinfo.ba: U sklopu projekta „Budućnost pripada (že)nama 2021“ Udruga MELIOR Mostar, uz podršku sredstava FIGAP II programa, provodi brojne aktivnosti između ostalog i promociju poduzetnica u industriji turizma, prehrane i obnovljivih izvora energije. Smatrate li da je ovakav vid poticaja poduzetnicama potreban i da im doprinosi za daljnji razvoj?
Apsolutno. Svaki poticaj je važan. Promocija zdravlja je ulog u budućnost. Da jedna osoba poželi promijeniti životne navike nakon ovog članka ili skupiti hrabrost da pokrene svoj business učinjena je velika stvar! Treba ih još. Ja vjerujem da će se uskoro prepoznati značaj nutricionista u društvu, jer sa ovim statistikama o pretilosti mladi prestaju biti budućnost, postaju naš veliki rizik u već zdravstvenom kolapsu.
Drago mi je da sam dio ove priče i podržavam sve projekte koji se bore protiv rodne diskriminacije, podjele na muško i žensko, podjele koja ograničava u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava. Ekonomska sigurnost, pristojan radni odnos, zdravstvena zaštita, sloboda izražavanja - sve su to prava za ženu kao i za muškarca, za djevojčicu i dječaka.
Artinfo.ba: Šta biste preporučili našim čitateljicama koje trenutno razmišljaju bi li se okušale u industriji prehrane, te žele pokrenuti nešto svoje, koje su karakteristike uspješne poduzetnice?
Nijedan čovjek nije stvoren za neuspjeh, ali žene mogu puno više nego što trenutno djeluju. Okušajte se u onome u čemu ste najbolji, možda to nije prehrana, talenti su svima dani i tiču se raznih tema. Samo se usudi.
Nisam sigurna da znam nabrojati karakteristike uspješne poduzetnice, ali ja sam to radila ovako. Prvo, vizualiziraj svoju želju, jasan cilj. Želim NutriCENTAR takav i takav. Počet ga graditi, dan za danom sa svojim timom. Sama ništa ne bi mogla. Hodati, sudarati se sam sa sobom, mijenjati plan, ne spavati i biti strpljiv. Prema cilju pošteno, ali ne mlako. Za sve treba čvrsto stajati na tlu i na kraju zahvaliti Bogu za dar. Uglavnom, nema povlačenja, rješenje uvijek postoji. Samo se usudi.
artinfo.ba