ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Video

jovan matardzija vis

Haris Jovan Mataradžija iz Visokog pretučen je na kućnom pragu u tom gradu, a smatra da je razlog za napad to što se, i pored činjenice da je rođen u braku Srpkinje i Bošnjaka, osjeća i izjašnjava kao Srbin.

Na Mataradžiju su trojica napadača nasrnula u nedjelju dok je zatvarao vrata garaže u obiteljskoj kući.

O ovom događaju se MUP Zeničko–dobojske županije nije službeno oglasio, a nije odgovarao ni na pozive RTRS-a.

Mataradžija smatra da napadači nisu bili slučajno ispred njegove kuće, jer je i ranije putem društvenih mreža dobivao nacionalističke prijetnje, a kaže i da su došli naoružani palicama.

“Zaključavao sam vrata kad je jedan naletio na mene, udario me nečim, zamračilo mi se… Udarali su me nogama i palicama ispred kućnih vrata. Mene su prvi put na nacionalnoj osnovi vrijeđali kada sam imao šest-sedam godina, kada nisam ni znao što sam, a psovali su mi mater četničku”, rekao je Mataradžija.

Njegova sestra, Milada Mataradžija, rekla je da je čula bratov vapaj i da je odmah zvala policiju. “Da nisam čula i sišla, uvjerena sam da bi ga ubili”, rekla je ona.

Dok je pokušavao zaštititi sina, napadu i prijetnjama izložen je bio i Harisov otac Adem.

Harisu je pružena medicinska pomoć i u Visokom i u zeničkoj bolnici, ali obitelj ukazuje da su u oba nalaza konstatirane lakše tjelesne ozljede, kao i da ih je zadobio u tučnjavi, a ne prilikom napada. Smatraju i da policija nastoji prikriti da je napad motiviran nacionalizmom, jer su za počinitelje najavili prekršajne naloge.

RTRS navodi da je Haris Jovan odlučio napustiti rodno Visoko, ali ne zbog posljednjeg napada u kojem mu je i život ugrožen, nego jer je i bez prava na rad, narušenog dostojanstva i prava da jasno kaže tko je.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17