ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Ožujak i travanj

nesreća livno

Foto: Ilustracija

 

 Na bosanskohercegovačkim putevima/cestama u ožujku i travnjz dogodila se ukupno 3.531 prometnih nezgoda, što je u odnosu na isti period 2019. godine smanjenje od 1.831 prometnih h nezgoda ili 33,4 posto, podaci su BIHAMK-a, prikupljeni od nadležnih institucija (FMUP, MUPRS, MUP Brčko Distrikta, MUP-ovi kantona, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS).

U istom periodu, odnosno tokom proglašenja stanja nesreće prouzrokovane koronavirusom na bosanskohercegovačkim cestama/putevima život je izgubilo  29 osoba, dok je u istom periodu u martu i aprilu 2019. godine smrtno stradalo 47 osoba, što izraženo u procentima predstavlja smanjenje od 38,3 posto.

U travnju i ožujku 2020. godine 140 osoba zadobilo teže tjelesne povrede, dok je u istom periodu 2019. godine 231 osoba teže povrijeđena, što predstavlja smanjenje od 91 osobe ili 40 posto.

Istovremeno, broj lakše povrijeđenih osoba je smanjen za 303 osobe ili 26,7 posto u odnosu na isti dvojemjesečni period 2019. godine.

Iz prezentiranih pokazatelja proistječe da je od 01.03. do 30.04.2020. godine, tokom proglašenja stanja nesreće prouzrokovane koronavirusom, došlo do značajnog smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, broja poginulih osoba, kao i teže i lakše povrijeđenih osoba, u odnosu na isti period 2019. godine.

Prema spomenutim podacima može se zaključiti da se na području BiH u spomenutom periodu dnevno događalo u prosjeku nešto manje od 58 saobraćajnih nezgoda.

Podaci za područje Federacije BiH pokazuju da je u periodu 01.03-30.04.2020 smanjen ukupan broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prethodne godine, te da su registrovane  ukupno 2.444 prometne nezgode, što u odnosu na isti period protekle godine predstavlja smanjenje od 33,4 posto.

- Najveći broj prometnih nezgoda na području Federacije BiH tokom mjeseca ožujka i travnja 2020. godine dogodio se na području Kantona Sarajevo, s procentualnim učešćem od oko 55,7 posto, zatim slijede - Zeničko-dobojski kanton (ZDK) s procentualnim učešćem od 14 posto, te Tuzlanski kanton (TK) s procentualnim učešćem od oko 13 posto - priopćeno je iz BIHAMK-a.

Inače, restriktivne mjere reduciranje saobraćaja na cestama širom Europe i svijeta dovelo je do smanjenja broja nezgoda.

Prve parcijalne informacije, međutim, pokazuju oprečne podatke kad je u pitanju broj saobraćajnih nezgoda i njihovih fatalnih posljedica.

Prema podacima Europske komisije za sigurnost prometa  (ETSC) u Europi je zabilježeno neviđeno smanjenje saobraćaja nakon stupanja na snagu ograničenja kretanja prouzrokovana proglašenjem pandemije COVID-19.

U nekim zemljama je saobraćaj smanjen i do 85 posto.

Određeni podaci, međutim, ukazuju da stopa smrtnosti na cestama nije opala u istom obimu, dok sa ne nekim lokalitetima čak i povećala.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17