Nesavjesno paljenje

pozar han ivica

Foto: ilustracija

 Povoljne vremenske prilike posljednjih dana omogućile su obavljanje uobičajenih proljetnih radova na njivama, čiji su vlasnici nerijetko palili korov, ne obazirući se na vjetar koji je puhao dok su to radili.

Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja zabilježeno je nekoliko požara koji su nastali kao posljedica nesavjesnog paljenja niskog rastinja, zbog čega su iz Civilne zaštite toga grada upozorili stanovništvo na oprez.

-Vatrogasci su imali pune ruke posla, a naročito tokom jučerašnjeg dana kada su gasili požare na više lokacija, na brdu iznad Grnice, Crnom Vrhu u Mjesnoj zajednici Privor, te u naselju Duratbegović Dolac - kazao je Feni Rasim Bilkan iz Civilne zaštite u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Dodaje da je uzrok svih požara ljudski faktor, zbog čega je i upućen apel građanima da se "suzdrže od paljenja trave kako ne bi došlo do širenja požara, koji bi mogli prouzrokovati veliku materijalnu štetu, i ugroziti ljude i njihovu imovinu“.

- U gašenju požara, uglavnom šumskih, pripadnicima Vatrogasne jedinice pomažu uposleni ŠPD 'Srednjobosanske šume'. Interesantno je da smo nekoliko ozbiljnijih intervencija imali i u samom gradskom jezgru - naglasio je.

Ističe da su, s ciljem da se požari preveniraju u budućnosti, poduzete određene mjere na lokalnom nivou.

-Postavit ćemo plakate s upozorenjem građanima na opasnost od požara, i obići kompletan teren u općini. U aktivnosti koje planiramo provesti, bit će uključeni pripadnici CZ-te, policija i šumari - zaključio je. 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17