• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

 
zagadjenje.jpg
 
 
Iz Centra za ekologiju i energiju BiH ističu da su podatci o zagađenju zraka u Bosni i Hercegovini pokazatelji da nismo ništa uradili po pitanju smanjenja zagađenosti sumpordioksidom.
 
Na osnovu podataka o zagađenosti zraka, Bosna i Hercegovina je ponovo na spisku najgorih. Prema podacima iznesenim u analizi Greenpeace, termoelektrane i industrije, koje spaljuju ugalj i naftu, odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpor dioksida. Iz Centra za ekologiju i energiju BiH ističu da su podatci o zagađenju zraka u Bosni i Hercegovini pokazatelji da nismo ništa uradili po pitanju smanjenja zagađenosti sumpordioksidom.
 
“Na spisku smo negdje 24, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da smo mi jako mala zemlja s malim brojem emitera sumpor dioksida tako da kad bi se podredilo po veličini kapaciteta i svega mi bi bili daleko više na tom spisku”, kazao je Denis Žiško, iz Centra za ekologiju i energiju BiH A rješenje je, kako navodi Žiško jednostavno. “Treba samo politička volja donositelja odluka u Bosni i Hercegovini koji upravljaju termoelektranama koje nas ubijaju već godinama. Pulmolog ističe da ljeti veći problem predstavljaju alergijske reakcije, no skreće pažnju na štetan utjecaj zagađenog zraka. “Мože dovesti i do kočenja tih čelija koje su ustvari odgovorne za čišćenje našeg respiratornog trakta, nastanka veće količine sluzi koje zbog dugotrajne izloženosti takvim tvarima dovodi do pojave kronične opstruktivne plućne bolesti.”, upozorava Teufik Hadžiosmanović pulmolog. Zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje, koje podrazumijeva prestanak ulaganja u fosilna goriva i korištenje sigurnosnih i održivih izvora energije, navode analitičari Greenpeace-a, prema kojima Bosna i Hercegovina spada u najzagađenije zemlje, prenosi BHRT.
0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17