× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • TV kalendar

tv kalendar

- 1102. Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića okrunjen u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

- 1749. Rođen engleski liječnik Edward Jenner, pronalazač cjepiva protiv velikih boginja.

- 1838. Umro francuski svećenik i političar Maurice de Talleyrand-Périgord, jedan od najvještijih diplomata u povijesti. Zahvaljujući njegovoj vještini, Francuska je, iako poražena strana, na Bečkom kongresu uspjela zadržati granice iz 1792.

- 1846. Adolphe Sax patentirao saksofon.

- 1865.  Osnovana Međunarodna telekomunikacijska unija.

- 1903. U Španjolskoj nacionalizirana imovina crkve i ukinute su crkvene škole.

- 1949. Velika Britanija priznala neovisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Sjeverne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

- 1954. Vrhovni sud SAD-a osporio je propis iz 1896. da obrazovanje treba biti ''odvojeno ali jednako'', čime je formalno odbačena rasna segregacija u državnom školskom sustavu.

- 1965. Prvi put prenijet TV program u boji iz Velike Britanije u SAD. To je bio prijenos emisije američke TV mreže NBC ''Novi pogled na staru Englesku'' preko američkog komercijalnog telekomunikacijskog satelita Early Bird.

- 1973. Specijalni komitet američkog Senata počeo je istragu o aferi Watergate, u kojoj su pristalice Republikanske stranke bile optužene da su pred predsjedničke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sjedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsjednika SAD-a Richarda Nixona optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsjednika. Nixon je u kolovozu 1974. podnio ostavku, a predsjednički položaj preuzeo je dotadašnji potpredsjednik Gerald Ford.

- 1974. U tri eksplozije automobila bombi u centru Dublina 32 osobe poginule, a više stotina ranjeno.

- 1987. Irački ratni avion F-I mirage ispalio dvije exocet rakete na američki vojni brod Stark, koji je patrolirao Zaljevom. Poginulo je 37, a ranjena su 62 mornara.

- 1998. Pripadnici separatističkog pokreta Tamilski tigrovi ubili Sarodžinija Jogesvarana, gradonačelnika Jafne, grada na sjeveru Šri Lanke.

- 2000. U Indoneziji održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadeset četvero vojnika i civila optuženo je za ubojstvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aceh 1999.

- 2001. Svih 30 putnika, uključujući i iranskog ministra prometa Rahmana Dadmana i zamjenike ministara iz njegove delegacije, poginulo kada se na sjeveru Irana srušio ruski zrakoplov jak-40.

- 2003. U poplavama koje su pogodile Šri Lanku poslije velikih kiša poginulo oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana s lica zemlje. Procijenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

- 2006. Umro Cy Feuer, veteran holivudske produkcije i skladatelj.

- 2014. Zbog obilnih kiša koje su padale tri dana, iz korita su se izlile skoro sve bh. rijeke. Poplavljeni su Orašje, Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac te mnoga druga mjesta i naselja. Smrtno su nastradale 23 osobe, a tisuće su evakuirane iz svojih domova. U većini mjesta je proglašeno stanje prirodne nesreće, a štete su procijenjene na nekoliko milijardi konvertibilnih maraka.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.