× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • Tv kalendar

tv-kalendar.jpg

- 1746. Rođen Francisco Jose de Goya y Lucientes, španjolski slikar i graver. Bio je najvažniji europski umjetnik svoga doba koji je izvršio ogroman utjecaj u evoluciji slikarstva. Njegovi se zadnji radovi smatraju pretečom impresionizma.

- 1853. Rođen Vincent van Gogh, nizozemski slikar, grafičar i crtač te jedan od najslavnijih i najutjecajnijih umjetnika svih vremena. Ostavio je velik opus (850 slika i više od 900 crteža i akvarela) razasut po mnogim galerijama Europe i Amerike.

- 1856. U Parizu mirovnim ugovorom okončan Krimski rat, vođen od 1853. između Rusije i Otomanskog carstva.

- 1862. Umro Pavao Štoos, hrvatski pjesnik, svećenik i narodni preporoditelj. Zapažena je ličnost među hrvatskim domoljubima, autor je poznate elegije "Kip domovine vu početku leta 1831".

- 1912. Umro Osman Đikić, bosanskohercegovački pjesnik, pisac, dramatičar, javni i društveni radnik. Izdao je zbirke pjesama "Muslimanskoj mladeži", "Ašiklije" i "Pobratimstvo", a autor je i drame "Zlatija".

- 1912. Umro Karl Friedrich May, njemački književnik. Prevođene na tridesetak jezika, njegove su knjige objavljivane u rekordnim nakladama, a najpoznatije su "Na dalekom zapadu", "Lovci na medvjede", "Winnetou" i druge. Prema njegovim djelima snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a predložak su i za mnoštvo stripova.

- 1945. Rođen Eric Clapton, engleski blues rock gitarist i kantautor. Stekao je ugled i kod glazbenih kritičara i kod publike kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena. Clapton je jedina osoba koja je kao glazbenik tri puta uvedena u Kuću Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame) i to kao solo izvođač i kao član rock grupa Yardbirds i Cream.

- 1987. Prodana slika "Suncokreti" Vincenta van Gogha za tada rekordnu cijenu od 39,921,750 dolara. Kupac je bio japanski poslovni čovjek Yasuo Goto, osiguravateljski tajkun. Transakcija je obavljena u londonskoj aukcijskoj kući Christie’s.

- 2003. Umro Michael Jeter, američki glumac koji je bio specijaliziran za tumačenje ekscentričnih, pretencioznih ili grotesknih likova nalik na one koje je glumio u filmovima "The Fisher King", "Fear and Loathing in Las Vegas" i "Drop Zone". Tumačio je i nešto ozbiljnije i publici simpatičnije likove kao u filmovima "Jurassic Park III" i "Open Range".

- 2009. Umro francuski skladatelj Maurice Jarre, slavan po glazbi u filmovima "Lorens od Arabije", "Doktor Živago", "Put u Indiju", što mu je donijelo i Oscar za filmsku glazbu.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.