ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Priče iz Kiseljaka

kiseljak divizija tigar nijemci

Foto: Divizija Tigar

 

Početkom 40-ih godina prošlog stoljeća dok se Europom širio rat koji u prvi mah nije imao karakter svjetskog, ali se naslućivalo da preraste u to, u Kiseljaku se živjelo mirno. Onako izdaleka se osluškivalo što se to događa u Poljskoj, Češkoj, Francuskoj  i drugim država te što to zapravo Hitler sprema. Optimistično se očekivalo da će taj neki rat zaobići Balkan, pa i sam Kiseljak. U prilog tome je išlo i samo pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu koji je u neku ruku jamčio mir, jer smo se k'o tobože udružili s „pravom stranom“. Nedugo zatim, odnosno 27. ožujka 1941. godine dogodio se vojni puč u Beogradu te je svrgnuta vlada Cvetković-Maček, te uspostavljena nova vlast probritanske orijentacije.

Sve se to zajedno Hitleru nije svidjelo, te on odluči da u još jednom „blitzkriegu“ okupira tadašnju Jugoslaviju. Okupacija je počela 6. travnja bombardiranjem Beograda, pa zatim Sarajeva i vojne baze Rajlovac, te na koncu i ulaskom same vojske u našu državu.

 

nijemci-kis-razg.jpg

Rat iz kiseljačkog ugla

U samom Kiseljaku se nije očekivalo da će tako brzo užas rata doći  i u ovoj dio Bosne. Već 13. travnja Sarajevo se ponovo bombardira, te se same detonacije čuju i u Kiseljaku. Strah od rata i svega što on donosi osjetio se i u narodu. Ostaci vojske tadašnje Kraljevine u nekoliko navrata prolaze kroz Kiseljak, čas ka Busovači, čas ka Sarajevu, naizgled besciljno i neorganizirano. Opće rasulo, kako u vojnoj tako i u civilnoj vlasti. Strah se osjetio na svakom koraku.

Nijemci u Kiseljaku

Dana 16. travnja 1941. godine,  samo dan pred kapitulaciju Jugoslavije,  u predvečernjim satima ogromna kolona njemačkih vojnika, kamiona, tenkova, oklopnih vozila itd. prolaze kroz Kiseljak u smjeru Sarajeva. Dio ostaje u Kiseljaku, a dio odlazi ka Sarajevu. Njemački vojnici koji su ostali u Kiseljaku utaboriše se na Cvjetkovića polju, u prostoru od Dječjeg oporavišta (Hotel Dalmacija), pa do Šakića mlina, a osobito oko kuće Nike Budimira. Uredno poredana, nepregledna kolona, auta, dvokolica, trokolica, topova velikih i malih. Oko grada po okolnim brežuljcima uspostaviše vojničke straže. Časnici su za prenoćište uzeli mnoge kuće, hotele, prenoćišta, pa i župnikovu kuću. Središte grada oblijepiše plakatima, tiskane na gotici, njemačkom pismu, te ćirilicom i latinicom na hrvatskom jeziku gdje obavještavaju građane o uspostavi okupacijske vlasti. Tako je otprilike izgledao prvi dan okupacije od strane njemačkih vojnika koji su u Kiseljaku ostali sve do travnja 1945. god.

U Kiseljak je u prvi mah došla njemačka „Tiger“ divizija, a poslije 7. SS dobrovoljačka brdska divizija „Princ Eugen“ koja je primarno imala zadatak osiguranja Sarajevsko-Brodske ceste.

 

svabe-nedjje-u-Bosni.jpg

Foto: Dolazak  Nijemaca, negdje u Bosni

 

 

Milan Tuzlak/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17