ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Zanimljiva znanstvena otkrića

koronavirus29 702x336

Kineska centralna banka poduzima mjere da dubinski očisti ili čak uništi novac iz straha da bi novi koronavirus mogao preživjeti na površini novca i raširiti se, kako navodi CNN. Ali, koliko dugo novi koronavirus uopće može preživjeti na površinama?

Kratak odgovor je da ne znamo. Međutim, ako novi koronavirus nalikuje drugim ljudskim koronavirusima, kao što su mu „srodnici“ koji uzrokuju SARS i MERS, onda može preživjeti na površinama, kao što su metal, staklo ili plastika, i do devet dana, kako se navodi u novom istraživanju. (Usporedbe radi, virusi gripe na površini mogu preživjeti oko 48 sati.)

U novoj studiji, istraživači su analizirali nekoliko desetaka prethodno objavljenih radova o ljudskim koronavirusima (ne uključujući ovaj novi koronavirus) kako bi dobili bolji uvid u to koliko dugo mogu preživjeti van tijela. Autori su otkrili da ti koronavirusi mogu ostati na površinama duže od jednog tjedna, ali da neki od njih ne ostaju aktivni toliko dugo na temperaturama većim od 30 0 C. Autori su također saznali da se ti koronavirusi mogu učinkovito ukloniti kućanskim dezinficijensima.

Na primjer, dezinficijensi sa 62-71 % posto etanola, 0.5 % hidrogen peroksida ili 0.1 % natrijevog hipoklorita (izbjeljivača) mogu „učinkovito“ deaktivirati koronaviruse u minuti, kako se navodi u studiji. „Očekujemo sličan učinak kod 2019-nCoV“, napisali su istraživači, misleći na novi koronavirus. Ali, premda je novi koronavirus sličan SARS koronavirusu, nije jasno hoće li se ponašati isto. Također nije jasno koliko često ruke postaju zagađene koronavirusima nakon dodira sa oboljelim pacijentom ili kontaminiranom površinom, kako se navodi u studiji. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola za dekontaminaciju ruku, napisali su autori.

Moguće je da osoba može oboljeti od virusa dodirivanjem onečišćene površine ili predmeta, „nakon čega dotakne usta, nos ili možda oči“, kako kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. „Međutim, ne smatra se da je ovo glavni način širenja virusa.“

Umjesto toga, virus se najvjerojatnije širi s osobe na osobu bliskim kontaktom i respiratornim kapljicama koje kašljanjem i kihanjem završe na ustima ili nosu osobe koja je blizu, navode iz Centra.

Ova studija je objavljena 6.2. u časopisu “The Journal of Hospital Infection”.

 

S engleskog preveli članovi Prevoditeljske sekcije Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak

Izvor: https://www.livescience.com/how-long-coronavirus-last-surfaces.html

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17