logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

19°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

U Travniku otkriveno blago iz prvog stoljeća

istrazivanje

Tim Zavičajnog muzeja Travnik radio je zajedno sa studentima arheologije iz Travnika, Visokog i Sarajeva na izmještanju starog mezarja, odnosno skeletnih ostataka, kako bi se nesmetano izvršila obnova Varoške džamije iz 16. stoljeća. Ispod površine otkrili su vrijedno blago koje datira još iz prvog stoljeća nove ere.
Kako je rekla kustosica arheologinja Ajla Sejfuli, pored santrača, nišana i samih grobova, na ovom lokalitetu je pronađena velika količina pokretnog arheološkog materijala koji potječe iz gotovo svih perioda prošlosti.
Posebno su zanimljivi nalazi litičkog materijala, točnije kremenih alatki i jezgri za njihovu izradu, dijelovi antičke narukvice izrađene od staklene paste koja datira iz perioda između 1. i 2. stoljeća nove ere, fragmenti srednjovjekovnih posuda, ali i nalazi keramičkog posuđa i lula iz osmanskog perioda, rekla je Sejfuli.

Varoška džamija nalazi se u jednoj do najstarijih ulica u Travniku i pretpostavlja se da je izgrađena u 16. stoljeću, odmah nakon što je izgrađena prva džamija na tvrđavi Stari grad. Stradala je u velikom požaru koji je zadesio Travnik 1903. godine, a na njenom mjestu je tri godine kasnije izgrađena nova. U tijeku je obnova.

Arheološka istraživanja je pokrenuo Medžlis islamske zajednice Travnik i financira ih. Ova istraživanja jedinstvena su na području Travnika ako se ima u vidu da su lokaliteti islamske provenijencije potpuno zapostavljeni, što svakodnevno dovodi i do njihove destrukcije te nemogućnosti bilo kakvog daljeg proučavanja i istraživanja. Kako je u sklopu restauracije i rekonstrukcije džamije predviđena izgradnja abdesthane, bilo je neophodno izvršiti zaštitna istraživanja, što je propisano i Zakonom o zaštiti i korištenju kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH, kazala je Sejfuli.

Sve pokretne nalaze Medžlis Islamske zajednice Travnik poklonio je Zavičajnom muzeju, a nakon njihove obrade planirana je i izložba na kojoj će posjetiteji moći vidjeti pronađene predmete i osjete dašak davnih vremena te vide kako su živjeli naši preci.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

 

Share

btnposaljivijest

DA oglas_GIF_300x520.gif

web-baner-300x250.gif

ZANIMLJIVOSTI

Najbolji vojnik dolazi iz Hrvatske

Skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobav

Duša i srce Crkve

Jedan od boljih filmova duhovno-religi

Humac, Počitelj i Vranduk na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je d

Jablaničanin zapao za oko Lady Gagi

Ajdin Sefer je rođen u Mostaru. U Jabl

Na Svečilištu Vitez predaju Britanci, Nijemci, Japanci

Sveučilište/Univerzitet „VITEZ“ promov

Izaberi život bez oružja

Dana 30. 3.2017. godne u policijsku st

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17