logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

SDA bi zbog karikatura Alije Izetbegovića ukinula slobodu govora

andronik filip

 

"SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili pravo na kritiku njene politike i kadrova. Naprotiv, SDA se od svog osnivanja bori upravo za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija", priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA) koja je osudila danas, kako je priopćeno, neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama sarajevskog strip-crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo, prenosi Bljesak.info

''Rahmetli Alija Izetbegović i drugi osnivači SDA su zbog tih ideala odležali zatvorske kazne u bivšem sistemu, ali se tih ideala nikada nisu odrekli. Naročito ne kada su došli na vlast. Čak ni u ratnim uvjetima nije uvedena cenzura i mediji su uživali slobodu izražavanja, uključujući i oštru kritiku vlasti'', navodi se u priopćenju.

Međutim, stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u spomenutim ilustracijama.

''Svi koji pokušaju da u javnom prostoru vrijeđaju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ili da se na uvredljiv način odnose prema šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, dobit će primjeren odgovor. Takvi bi trebali imati na umu da su mezarja na kojima leže ljudi koji su položili život u obrani Bosne i Hercegovine, svetinja svakom Bošnjaku i svakom bh. patrioti. Nikome nećemo dozvoliti da tu svetinju vrijeđa. Od autora zahtijevamo javnu ispriku i povlačenje neprimjerenih ilustracija sa svih platformi na kojima su objavljene. Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad financiraju građani. Primamo k znanju priznanje pogreške i isprike javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA. U međuvremenu,

Televizija Sarajevo se ispričala jer je ugostila Andronika.

''Ispričavamo se cjelokupnoj bh. javnosti, i svima koji su na krajnje podrugljiv način prikazani u ilustracijama prezentiranim tijekom emisije 'Dobre vibracije'. Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilustracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju koje potpisuje direktorica Edina Fazlagić.

Rečeno je kako će pokrenuti hitni postupak ''za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, a u skladu sa odredbama Zakona o radu''.

https://www.behance.net/superamnesia

Dnevnik.ba

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17