logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

10°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

STIŽE SAHARSKI PIJESAK: Hoće li se ponoviti 1954. godina?

pjescana oluja

Velike količine saharskog pijeska nošene južnim vjetrovima stići će do Mediterana, zapadne i središnje Europe u idućim danima, a na putu neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu.

Mediji javljaju kako će vjetar donijeti val toplog zraka sa sjevera Afrike, ali i kako će s njim donijeti i saharski pijesak. Prema zadnjem modelu koji su objavili, vidi se kako će velike količine saharskog pijeska stići do zapadnog Mediterana, posebice između Balearskih otoka te Korzike i Sardinije, ali i do Francuske te Iberskog poluotoka. Do sutra navečer veliki dio saharskog pijeska prijeći će preko Italije do Švicarske te dijelova Francuske i zemalja Beneluxa, a potom će se nastaviti kretati ka Velikoj Britaniji. Do sredine tjedna stići će i do južne Skandinavije.

S obzirom da je najavljena i kiša, pretpostavlja se da bi mogla biti crvene boje, poznata kao i fenomen "krvave kiše". U prošlosti se vjerovalo kako je ta kiša predskazanje strašnih događaja, a spominjao ju je i Homer, kao i biograf kralja Arthura u 12. stoljeću.

Fenomen crvene kiše u BiH, te Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji zabilježen je u veljači 1954. godine, a iste godine, padao je žuti snijeg na cijelom području Crne Gore, te u dijelovima Bosne i Hercegovine, te Srbije. Dvije godine kasnije u BiH i Hrvatskoj padala je žuta kiša.

artinfo.ba | preuzeto s portala grude.com

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17