logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Maturant iz BiH kandidat za ”dječjeg Nobela”

mali nobelovac

Armin Marić (1999.), učenik četvrtog razreda Gimnazije u Bosanskoj Krupi, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prva je mlada osoba iz ove zemlje, nominirana za Međunarodnu dječju mirovnu nagradu, javlja RSE.

Prethodnih godina kandidat je bio još samo jedan njegov vršnjak iz Makedonije, tako da Armin ima tu čast da se preko njegove kandidature svijet upozna i s onim što radi mlada generacija u zemljama regije.

Ove godine, za nagradu koja će biti dodijeljena početkom prosinca, prijavljeno je 150 mladih iz cijelog svijeta do 18 godina, među kojim je i osam iz Europe.

Šta mu znači ovo priznanje koje je pokrenula organizacija KidsRights, tijekom Svjetskog summita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, Armin kaže da je „jako ponosan na činjenicu da je jedini nominirani kandidat ispred Bosne i Hercegovine, ali i regije”.

“Nadam se će biti mogućnosti da otvorim vrata novim kandidaturama, odnosno novim nominacijama iz Bosne i regije i da sam otvorio neke puteve za mlade i da sam motivirao mlade širom Bosne i Hercegovine. Jako sam motiviran i od svoje sredine, svojih roditelja i ovim putem im se zahvaljujem. Jednostavno, svi mi daju motivaciju da nastavim u onome šta radim, da nastavim biti najbolji u onome što mi jako ide. Mogu reći da mi to predstavlja krunu mojih dosadašnjih uspjeha.“

Nagrada se dodjeljuje svake godine za mladu osobu koja je doprinijela poboljšanju dječjih prava. Predložila ga je Mreža za izgradnju mira koja okuplja 130 organizacija, a nakon toga Armin je trebao popuniti detaljnu aplikaciju.

„Morali smo odgovoriti na deset pitanja koja uključuju sve dosadašnje aktivnosti, sve buduće aktivnosti, planove za budućnost, sve ono što nas čini posebnim i vrijednim za tu nagradu. Pitanja su bila jako opširna, detaljna i iscrpna. Mogu reći da sam uspio da napišem sedamnaest stranica kucanog teksta na engleskom jeziku. To je trajalo nekoliko tjedana, to moje pisanje tog rada. Ide mi engleski jezik, ali opet, imao sam dosta vremena i da ispravljam, nešto prepravljam. Kad sam bio zadovoljan odgovorima, onda sam ih poslao“.

Armin je svestran i za njega kao da nema granica kad je u pitanju obrazovanje i dostizanje novih znanja.

„Posebno bih istaknuo EdX inicijativu, to je isto bila jedna vrsta natjecanja, na kojem sam predstavljao svoju školu. To je najpoznatija internacionalna edukacijska stranica, nudi milijunima zainteresiranih besplatni pristup tečajevima najboljih sveučilišta svijeta. Ja sam imao mogućnost da odslušam tečaj Massachusetts Institute of Technology – MIT, jednog od najpoznatijih sveučilišta svijeta, i na kraju, naravno, uvod u biologiju. To je bio jedan opširan sveučilišni tečaj, zapravo sam slušao sveučilišna predavanja, i na kraju smo se svi natjecali oko certifikata, samo su neki mogli da ga dobiju.

Za certifikat smo morali položiti i završni ispit koji se sastoji iz 240 zadataka iz različitih polja moderne biologije. Bila su jako opširna i detaljna pitanja praktične prirode. Posebno bih istaknuo još jedno natjecanje koje se dogodilo još 2015. godine, to je Bold Education Games, to je najpoznatije internacionalno edukacijsko natjecanje djece, odnosno omladine, koje je organizirano svake treće godine.

Te godine se prijavilo 6,3 milijuna djece iz 166 zemalja. Rangiran sam u top 100 najboljih učenika svijeta. To je dovelo do toga da mi se škola proglasi jednom od najboljih, tako da sam jako ponosan i na taj uspjeh. Mogu još reći da sudjelujem uvijek na županijskim natjecanjima“.

U okviru programa ‘Tunza Eco Generation’ 2016. godine Armin Marić je proglašen za regionalnog ekološkog ambasadora.

„Za regionalnog ekološkog ambasadora – u februaru sam završio mandat. Od nekoliko hiljada aplikacija, prošla je moja. U tom šestomjesečnom mandatu imao sam mogućnost da organizujem razne ekološke radionice, i tim se bavim, da učestvujem u njihovoj platformi, da se povežem sa nekoliko hiljada mladih ekološki aktivnih ljudi širom svijeta, na jednoj globalnoj platformi, da razmjenjujemo iskustva iz lokalne sredine, ali i da povezujem sve na jednoj globalnoj razini sve što se tiče ekoloških problema sadašnjice“.

O planovima nakon srednje škole, učenik iz Bosanske Krupe kaže – „još se dvoumim”.

“Veliki mi je prioritet i medicina i molekularna biologija, odnosno biokemija i genetika. Jednostavno, to su stvari koje su me oduvijek zanimale, za koje sam bio i nadaren, biološke znanosti općenito, ali naravno, tu spada i medicina“.

Armin Marić, maturant iz Bosanske Krupe, posebno ističe da mu je čast da bude kandidat za „dječjeg Nobela“ jer je to bila i Malala Yousafzai, koja je 2014. postala dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Na Malalu su su Talibani pucali 2012. godine zbog njenog zalaganja za pravo na obrazovanje djevojčica.

„Malala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Mogu reći da mi je ona uzor i od samih početaka njene priče ostao sam veoma motiviran da se još više posvetim ovom svemu što ja inače radim.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

ARTBLOG: NOVA godina, bolja JA

 Došlo je to vrijeme godine kada svi žel

Otvoren prvi jedinstveni smoothie bar na području ŽSB

Osnivanjem Fitness centra “My way” u T

Božićno vrijeme još traje

Ako niste nekome čestitali Božić, još

Ljepotu Jajca želi vidjeti cijeli svijet

  Prekrasni srednjovjekovni, kralj

SRETAN ROĐENDAN GENERALE

  Bog je na našoj strani i s nji

(VIDEO)Blagdani kod obitelji Marković u Kiseljaku

Na Badnji dan ekipa Hayat TV-a bila je

Tiha noć u Kraljevoj Sutjesci

Ako bi se mogao zamisliti idiličan Bož

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17