gromiljacko-sijelo-studeni-2015

U prepunoj dvorani Osnovne škole u Gromiljaku kod Kiseljaka, uoči blagdana Svete Cecilije, zaštitnice pjevača i glazbenika, održana je druga po redu kulturno-zabavna manifestacija "Gromiljačko sijelo". Prošle godine pokrenule su je članice Udruge "Eko srce" iz Gromiljaka.

"Cilj je sačuvati kulturu i tradiciju Hrvata ovog kraja, prenoseći je na mlađe naraštaje, ali i oživjeti u ovom kraju nekad popularna sijela koja su zamrla dolaskom novih tehnologija, televizije, a posebno interneta. Druženja poput ovog večeras u Gromiljaku gdje smo se okupili svi od sedam do 77 godina nijedna tehnologija ne može zamijeniti", poručuje Mirjana Barbić, predsjednica Udruge "Eko srce" Gromiljak.

Nakon što je voditeljica programa okupljene pozdravila tradicionalnim katoličkim pozdravom "Hvaljen Isus" program je počeo. Otvorili su ga domaćini, izvorna skupina s gromiljačkim bećarcem. Potom su nastupili i crkveni zbor župe Imena Marijina iz Gromiljaka, folklorna skupina mladih iz ovog mjesta, potom HKUD "Hrvatska žena" iz Viteza, lepenički "Bećarac", članice Udruge "Fojnička žena", a zbog lošeg vremena izostao je dolazak i nastup HKUD "Vrioštica" iz Vitine u Ljubuškom.

Među gostima našao se župljanima Gromiljaka posebno drag gost, višegodišnji gromiljački župnik don Marko Perić, koji je nedavno otišao u mirovinu. Manifestaciju je pratilo i izaslanstvo hrvatskih političkih predstavnika na čelu s Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora Srednjobosanske županije te Mladenom Mišurićem- Ramljakom, načelnikom Kiseljaka.

Po završetku kulturno- zabavnog programa druženje se nastavilo do kasno u noć, uz tradicionalna jela, kako to i priliči nekašnjim sijelima s kojih su se ljudi vraćali veseli i rasterećeni od svakodnevnih problema. A takvog druženja kažu Gromiljačani i njihovi gosti nema ni na facebooku ni na bilo kojoj društvenoj mreži.

ap|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17