ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Ne odustaju

 rudari_prosvjed.jpg

Rudari koji od jučer prosvjeduju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu proveli su noć na otvorenom i danas, kako kažu, nastavljaju prosvjede  istrajavajući u svojim zahtjevima.

Rudarima sedam rudnika u Federaciji BiH koji su dio koncerna Elektroprivreda BiH tijekom noći građani Sarajeva su donosili deke i hranu. Ponovo su pozvali sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u ulici Hamdije Čemerlića.

Ova ulica i danas je blokirana, a MUP Sarajevske županije jučer je objavio da oni neće ići u deblokadu.

Vlada je sinoć formirala pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, ali rudari su odbili pregovore ističući da o svojim zahtjevima ne namjeravaju pregovarati.

Oni traže stavljanje van snage pravilnika po kojem se visina osnovne plaće kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog poduzeća, te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je danas da neće odustati od svojih zahtjeva i da je ovo trenutak u kojem "ne smiju biti poraženi".

Nakon sinoćnjeg sastanka sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora kazao je da je želio čuti šta je točan problem, ali da, nažalost, nije dobio odgovor.

- Želio sam čuti šta je točan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem - kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli zahtjeve sindikata te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

- Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps - kazao je federalni ministar, istaknuvši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah, ali i da dalje treba pregovarati.

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17