× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
Ecos
kiseljak open
  • Pregled stanja ususret Danu općine

dan opcine kresevo baner

Mnoštvo gospodarskih i infrastrukturnih projekata Kreševo su ovog ljeta pretvorili u veliko gradilište

     Skromnije nego ikad, zbog pandemije koronavirusa, Kreševljaci će 15. kolovoza proslaviti Dan općine, a katolici koji su većina u ovoj srednjobosanskoj općini i zaštitnicu župe Veliku Gospu. Nasuprot skromnom programu obilježavanja, Kreševo je u ovom trenutku gradilište u kojemu se realiziraju mnogi projekti, od gospodarskih do infrastrukturnih, a mnogi od njih višestruko su vrjedniji od općinskog Proračuna koji iznosi tek 1,6 milijuna KM. Kroz neke od njih „proveo“ nas je Renato Pejak, prvi čovjek općinske administracije koja je skraćenjem procedura i ulaganjima u poslovnu infrastrukturu mnogima dokazala da iako je po broju stanovnika mala, da je ipak općina za velike projekte. Inače, Kreševo je jedna od rijetkih općina u BiH u kojoj je broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika povoljniji danas nego prije rata. U Kreševu je prema popisu iz 1991. godine bilo 7 000 stanovnika, a zaposlenih je bilo 1 400. Trenutačno je zaposlenih 1250, a stanovnika je manje od 4 000. U Kreševu vjeruju da trend odlaska koji nije zaobišao ni ovu sredinu, trenutačno stagnira te pokušavaju novim radnim mjestima, ali i općenito projektima koji će poboljšati kvalitetu življenja utjecati na Kreševljake da ostanu u svome mjestu i ondje grade svoje i živote svojih obitelji.

 

renato-pejak-kres-trg.jpg

 

Gospodarski projekti

Početkom godine u Kreševu je otvorena moderna punionica prirodne vode „Sara“  vrijedna  20 milijuna KM kojom je tvrtka „Sarajevski kiseljak“ sa sjedištem u Kiseljaku proizvodne pogone otvorila i u ovoj općini. Milijunska investicija u godini koja je gospodarstvo u mnogim sredinama „bacila na koljena“, u Kreševu je bila tek nagovještaj uspješne godine u kojoj se i dalje otvaraju novi pogoni i nova radna mjesta. „Što se ulaganja u nove proizvodne pogone tiče, tu bi svakako istaknuo domaću tvrku „Metalos“ d.o.o  i njezinog vlasnika Darka Kujundžića koji zajedno sa svojim poslovnim partnerima iz Austrije poduzećem „RE Industries“  d.o.o  nastavljaju investirati u Kreševo. Nakon pogona za proizvodnju plastike za prehrambenu, kemijsku i farmaceutsku industriju u kojoj je zaposleno 40 radnika, šire proizvodnju i otvaraju nove pogone u kojima će posla biti za još 30 do 50 radnika. Ovo je zaista dobar primjer zajedničkog ulaganja domaćih investitora i njihovih partnera. Što se nas iz općinske administracije tiče, mi smo im maksimalno skratili procedure, a radimo i na infrastrukturi prema prilazu novoj tvornici gdje ćemo urediti  prilaz  i parking, koji je ujedno i prilaz mjesnom groblju te uraditi regulaciju potoka  koji protječe u blizini. Vrijednost radova je blizu 200 tisuća KM“, kaže nam načelnik općine Kreševo, Renato Pejak.

 

tvorn-re-industr-kres.jpg

 

Velike investicije u Kreševu nisu usporile niti utjecale na one nešto manje, ali za lokalno stanovništvo itekako važne. Jedna od njih je gradnja sirane u Crnićima. Nositelj projekta je Poljoprivredna zadruga, a projekt se realizira uz potporu Vlade Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva branitelja. „Sirana bi s radom trebala početi uskoro, oprema je stigla i treba je instalirati. Proizvodit će se mladi sirevi, a svakako vrijedi napomenuti da je Općina prije godinu i pol donijela odluku o izdvajanju poticaja za proizvodnju mlijeka od 20 feninga po litri. Uz otkupnu cijenu od 60 feninga, proizvođač za litru mlijeka dobije 80 feninga. Da je u pitanju uistinu poticajna mjera, potvrđuje nam podatak da je otkup mlijeka s dvije tisuće litara mjesečno početkom prošle godine porastao na 5600 litara u mjesecu srpnju“, pojasnio nam je načelnik Pejak važnost naoko malih, ali za lokalno stanovništvo značajnih projekata kojima mogu upotpuniti svoje kućne proračune i poboljšati kvalitetu življenja. Inače, sirana se otvara u staroj školskoj zgradi u Crnićima koja je obnovljena te će u njoj osim proizvodnih pogona biti mjesta i za rad Mjesne zajednice. Intencija je, kaže nam načelnik Pejak, sve nekadašnje školske zgrade koje više nisu u funkciji,  obnoviti i pretvoriti u korisne objekte prije svih lokalnom stanovništvu. Nakon Crnića, kreće se s obnovom škola u Volujaku i Deževicama.

 

mehanizacija-zadruga-mlijeko-kres.jpg

 

Infrastrukturni projekti

Dojam da je Kreševo ovog ljeta veliko gradilište pojačavaju i brojni infstrakturni projekti, od ispravljanja „Kvasinovog zavoja“ prije ulaza u Kreševo do obnove cesta i gradnje nogostupa na samom ulazu u središte Kreševa. Investitor većine projekata je Ravnateljstvo za ceste Srednjobosanske županije, a izvođači su domaće tvrtke. „Ako gledamo ove projekte, posebno u putnoj infrastrkturi, onda možemo kazati da se njima barem dijelom ispravlja nepravda koju Kreševo trpi zbog nepravednih rješenja u raspodjeli prihoda. Jedna naša velika tvrtka kao što je „Boreas“ godišnje u županijski Proračun uplati između 1,2 i 1,4 milijuna KM poreza na dobit što je za par stotina tisuća manje od općinskog Proračuna. Niti jedna marka nama se ne vrati, ali  se kroz infrastrukturne projekte  barem jednim dijelom ispravlja takvo po općine poput Kreševa, nepravedno rješenje“, pojasnio nam je načelnik Kreševa Renato Pejak.

 

trotoar-kres-radovi.jpg

 

 

Projekti namijenjeni djeci i mladima

Mladi kreševski načelnik tijekom obilaska Kreševa s posebnom radošću vodi nas do dječjeg igrališta. Izgrađeno je sredstvima organizacije HELP i uz potporu lanca benzinskih crpki „Hifa“. „Ovo je jedan projekt na kojeg sam kao Kreševljak i otac posebno ponosan. U popodnevnim satima igralištem odzvanjaju dječji smijeh i igra što nam potvrđuje da je ova investicija pun pogodak. Ostalo je još postaviti gumene podove koji stižu uskoro jer sigurnost djece  je najvažnija. Sve su postavljene sprave, tobogani i ljuljačke urađene u skladu sa standardima sigurnosti onih kojima su namijenjeni, a postavljanjem videonadzora spriječili smo uništavanje igrališta“, pojasnio nam je načelnik Pejak. Projekt koji potvrđuje da u Kreševu itekako ima života, a on se ogleda u obiteljima s djecom, je potreba za dogradnjom kapaciteta Dječjeg vrtića „Radost“. Na radost kreševskih mališana, uz potporu Federalnog ministarstva financija, vrtić će dobiti još jedan kat i novi prostor za igru i boravak djece dok su im roditelji na poslu. Projekt podizanja kata na zgradi vrtića vrijedan je preko 200 tisuća KM.

 

igraliste-kresevo.jpg

 

apartmani-metalos-kres.jpg

 

 

Obogaćenje turističke ponude

Poznato po bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu, Kreševo je Općina koja  nema smještajnih kapaciteta, izuzev onih kojima raspolaže Franjevački samostan kao i privatni objekti. Kako bi ih osigurali opet na scenu stupaju domaći investitori i općinske vlasti kojim im osiguravaju uvjete za ulaganja. Tako će Kreševo uskoro preuređenjem starog skladišta u samom središtu mjesta dobiti 16 apartmana koji će sasvim sigurno obogatiti turističku ponudu mjesta prepoznatljivog kao oaze mira u kojoj posjetitelj na prvi pogled ima dojam kako je vrijeme stalo da bi baš njemu osiguralo malo vremena za odmor. Na takav dojam utječe i stara gradska jezgra koja je pod zaštitom države. No, kako stvarna zaštita u praksi najčešće izostane, vlasnici kuća zbog nemogućnosti njihove obnove i  osiguranja normalnih života, nerijetko napuštaju ovakve objekte koje potom ubrzano uništava zub vremena. Više razumijevanja onih koji su se obvezali štiti ih za potrebe vlasnika, smatraju u Kreševu, bilo bi spasonosno rješenje kojim bi se očuvala autentičnost starih kreševskih kuća, ali i osigurali normalni uvjeti za boravak i život.  Stara gradska jezgra, mir i tišina koju narušavaju tek rijetki prolaznici, središte Kreševa čine jedinstvenim mjestom odmora i uživanja u prekrasnoj prirodi i brojnim povijesnim i kulturnim znamenitostima. Oni koji se odluče malo istražiti, vidjet će da u Kreševu života itekako ima te da ga nije paralizirala ni pandemija koronavirusa. Iako po broju stanovnika mala, Kreševo je definitivno općina za velike projekte!

AP/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.