ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
RE Industris i Metalos

metalos2.jpg


Kreševske firme RE Industris i Metalos primjer su uspješnog poslovanja, a to pokazuje i povjerenje koje im klijenti daju.

Firma RE Industris d.o.o. Kreševo osnovana je i počela sa radom u ožujku 2019. godine, na način da je preuzela uslugu sklapanja plastičnih komponenti za austrijskog partnera, iz svog programa prehrambene i farmaceutske industrije.

Za nepunu godinu, na osnovu iskazane pouzdanosti i fleksibilnosti, firma je prešla u fazu proizvodnje svih tih komponenti i nastavila sa plasmanom svojih proizvoda na zahtjevno izvozno tržište.

Društvo se danas bavi proizvodnjom i sklapanjem proizvoda od plastičnih masa.

Plasman proizvoda je vezan za trzište EU, točnije Austrije.

 

 

Zadržali sve radnike

„S druge strane, društvo Metalos d.o.o. Kreševo se od osnivanja 2011. godine do danas bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija, te metalnih i panelnih ograda. Od 2016. godine ulazi u segment proizvodnje metalnog namještaja, koji je isključivo namijenjen izvozu. Od 2018. društvo je zaključilo ugovor sa strateškim partnerom, također iz Austrije, pošto nam je omogućilo da svoje proizvode plasiramo na tržište EU i BiH, u omjeru 70 posto EU i 30 posto BiH“, kazao je Darko Kujundžić, direktor kompanije.

Ova kompanija, kako je kazao, mogla bi se posmatrati kroz tri proizvodno-poslovne cjeline: pogon za proizvodnju čeličnih zavarenih konstrukcija, pogon za proizvodnju panelnih sistema i pogon za proizvodnju metalnog namještaja.

Proteklo razdoblje i za ove firme nije bio lak, ali su širina poslovanja i djelatnosti kojima se bave firme RE Industris i Metalos pomogle im da prvi direktan uticaj pandemije kompenziraju na način da određeni smanjeni obim posla u jednom segmentu nadoknade povećanim prihodima i poslom u drugom, te na taj način zadrže sve radnike.

Ono što je Kujundžić istakao kao bitno jeste da nisu smanjili osobne dohotke niti jednom radniku.

„Prošlu godinu možemo ocijeniti veoma uspješnom za obje firme. Samim tim iz rezultata prošle i godina prije, kao i perspektive koja se nudila, krenuli smo u investiciju otvaranja novih pogona. Početak ove godine nudio je veliki optimizam, ali pandemija koronavirusa i njen direktni i indirektni uticaj uveliko je usporio razvitak. Zbog toga poređenja 2019. sa 2020. u ovom trenutku ne bi bila realna. Ono što je bitno jeste da kroz tekuće poslovanje možemo nastaviti sa započetim projektima i jako je bitno da planiramo rizike poslovanja, ukoliko se nastavi negativni trend i uticaj pandemije“, poručio je Kujundžić.

Firma RE Industris radi isključivo za tržište EU (Austrija), ali i Metalos, prema ocjenama postojećih ino kupaca, koje se ogledaju u stalnim zahtjevima za povećanjem obima isporuka, uživa povjerenje svojih klijenata.

„Smatraju nas jednim od partnera na regionalnom nivou koji ima proizvodni i kadrovski potencijal za njihove buduće planove. Moramo intenzivno raditi na implementaciji svih procedura i postupaka u cilju potpune primjene ISO 9001:2015, kao i što prije pristupiti školovanju vlastitog inžinjeringa a u pravcu održavanja norme EN 1090 EXC2. Kako raste svijest o mogućnostima koje pruža metalni sektor u BiH, pogotovo proizvodnja panelnih ograda, tako će rasti konkurentski pritisak na naš segment tržišta. Naša je prednost to što smo mi poodmakli u svim aspektima koji podrazumijevaju pokretanje proizvodnje novih 2D panela, ali i u postojećem kvalitetu naših ogradnih sistema“, istakao je Kujundžić.

 

re-industris-zelena-masina.jpg

Izgradnja nove tvornice

Njihova prednost, dodao je, ogleda se i u poslovnom modelu koji su dugo razvijali sa kooperantskom firmom Eurosjaj iz Konjica, sa kojima dolaze do te razine da budu strateški partneri.

I u narednom razdoblju radit će na unapređivanju produktivnosti, štednji u svim segmentima i snažnoj odgovornosti svakog pojedinca za poslovanje kompanije.

Kujundžić je dodao i kako značajan tržišni potencijal očekuju i kod domaćih kupaca koji već traže da za njih proizvode liniju 2D panela, međutim, tržište BiH je još uvijek nedovoljno spremno za ovakav proizvod.

„Stalnim usavršavanjem i moderniziranjem pogona kao i ulaganjem, pored infrastrukture, i u stručni kadar, te širenjem mreže zaposlenih želimo odgovoriti zahtjevima tržišta EU. Naš izvoz je vezan za kapacitete proizvodnje i u ovom trenutku smo orijentirani na tržište Austrije i zapadnih zemalja EU. Predstavljanjem na jednom od najvećih sajmova (International Exhibition for Perimeter Protection, Fencing and Building Security), koji se održao u Nürnbergu u Njemačkoj, uspostavljeni su kontakti i moram reći da u ovom trenutku imamo svakodnevne upite iz cijele Europe za naše usluge. To nam je obaveza više da ustrajemo u kvalitetu i samim tim otvorimo sebi mogućnosti za razvitak u razdoblju ispred nas“, kazao je Kujundžić

Radovi na izgradnji nove tvornice u Kreševu već su počeli, a to je dio njihovog strateškog petogodišnjeg plana razvoja.

Investicija je to koja će koštati oko dva miliona eura, gdje će zaposliti najmanje tridesetak radnika i gdje će proizvoditi plastičnu ambalažu za farmaceutsku i prehrambenu industriju.

„Naš plan razvitka, poslovanja, širenja i usavršavanja, napravljen je na bazi ili na temelju strategija koja je vezana za razdoblje od pet godina, s jasno definiranim ciljevima u svakom segmentu poslovanja, pa na koncu i širenja tržišta. Želimo ići u korak sa EU, ali ne samo u prodaji i plasiranju proizvoda, nego i u svim ostalim segmentima koji su potrebni za jedan održivi rast. Naglasak stavljam na održivi rast, kroz ovlaštene ljude, jer samo na taj način imamo mogućnost konkurentnosti i konkretnog stalnog, realnog rasta iz godine u godinu“, zaključio je Kujundžić.

izvor:poslovnenovine.ba0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17