× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Intervju s načelnikom Kiseljaka

mladen misuric ramljak profil

 Infrastrukturom i razvojem gospodarstva općina Kiseljak sve više postaje mjestom ugodnog življenja i poprima obrise budućeg grada. U povodu Dana općine i 776. rođendana Kiseljaka, Večernji list donosi intervju s načelnikom Kiseljaka, Mladenom Mišurićem - Ramljakom.

 

       VL: Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja će ove godine prvi put biti održana bez predstavnika gradova prijatelja, Kaštela i Zaprešića u Hrvatskoj te Koljnofa u Mađarskoj, bez većih okupljanja koja neminovno donose i mogućnost širenja zaraze, Kiseljak će 20 srpnja obilježiti 776 rođendan, u spomen na prvi  sačuvan pisani trag  Kiseljaka kao naseljenog mjesta koji se čuva u Arhivu BiH. Osim Svečane sjednice, te vjerskog programa namijenjenog katolicima jer isti je dan i patron župe blagdan sv. Ilije Proroka, što Kiseljačane očekuje za Dan općine, kakav program?

      Mišurić Ramljak: U ovom je trenutku najvažnije spriječiti mogućnost širenja zaraze tako da smo se ove godine odlučili na skromnu proslavu Dana općine te patrona župe za one koji slave. Nema tu nekih velikih događaja, prigodna sjednica uz skroman kulturni program, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Smatram da jednim odgovornim ponašanjem možemo izaći sa što manje zaraženih, a vremena za slavlje će biti.

       VL: Kako se Kiseljak bori s epidemijom covid-a 19, je li bilo većih žarišta?

      Mišurić Ramljak: Mi smo imali dva žarišta širenja zaraze. U jednom od njih nažalost smo imali i jedan smrtni slučaj te i ovu priliku koristim izraziti sućut obitelji preminulog. Drugo žarište u kojemu su zaražene dvije malodobne osobe koje nemaju ozbiljnih simptoma i dobro se osjećaju je pod nadzorom i nema mjesta panici. Odgovornost je na svima, a predstavnici lokalne zajednice od samog su početka poduzimali sve potrebne mjere kako bi spriječili zarazu, od svakodnevnih dezinfekcija javnih prostora i objekata do stambenih zgrada. Koristim priliku zahvaliti se građanima na odgovornom ponašanju, a uvjeren sam da ćemo zajedno uskoro izaći iz ove krize koja je zahvatila cijeli svijet.

       VL:  Za razliku od aktivnosti u povodu Dana općine koje su svedene na minimum, samim prolaskom kroz Kiseljak stječe se dojam da investicije ne stoje, odnosno da ih epidemija nije zaustavila, a čini se ni značajnije usporila.

     Mišurić Ramljak: To je istina jer dosad smo realizirali 90 posto planiranih investicija u ovoj godini. Također, nastavili smo s kapitalnim projektima kao što je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja čiji je završetak planiran do kraja 2021 godine, do kad bi trebali završiti ne samo gradnju već i opremanje uz nabavku najsuvremije opreme. Imajući u vidu kadrovsko jačanje u smislu završetka započetih specijalizacija liječnika Doma zdravlja, ovim projektom vrijednim pet milijuna KM Kiseljak će osim daleko boljih uvjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postati neka vrsta mini regionalnog medicinskog centra s novim odjelima koje postojeća zgrada Doma zdravlja izgrađena prije nekih 70 godina nije imala, poput odjela za palijativnu skrb ali i odjela za mentalno zdravlje, odvojenog pedijatrijskog odjela. Kad su kapitalni projekti u pitanju, moram istaknuti i da su nastavljeni radovi na izgradnji i opremanju Centra za rani rast i razvoj  koji podrazumijevaju i opremanje senzorske sobe, projekta vrijednog 60 tisuća KM. Što se infrastrukturnih projekata  tiče, mogu kazati da mi radimo kao da korone nema. Jedino što nas limitira su sredstva jer ćemo zbog  krize uzrokovane pandemijom morati ići sa smanjenjem općinskom proračuna za 1,2 milijuna KM što će vjerojatno usporiti neke kapitalne projekte. U pitanju su  značajna sredstva jer Proračun za ovu godinu iznosi 7,8 milijuna KM. To znači da će ušteda biti, ali ne i na stavkama koje se onih koji su naša budućnost, a to su djeca i mladi. Štedjeti se neće ni na projektima u oblasti zdravstva jer zdravlje građana uz projekte koji se odnose na djecu i mlade imaju prioritet i tako će i ostati.

    VL: Što je s potporom viših razina vlasti, koliko će ona pomoći stabiliziranju Proračuna općine Kiseljak?

    Mišurić Ramljak: U Proračunu Federacije BiH kao što znate predviđeno je 10 milijuna KM za potporu nižim razinama vlasti. Pri raspodjeli kreditnih sredstava MMF-a Kiseljak uskoro očekuje tranšu od 125 tisuća KM. A ta će sredstva najvećim dijelom biti usmjerena na mlade, na stipendiranje studenata ali i projekte mladih, poput kulture i sporta jer bez obzira na epidemiju koronovirusa, ne želimo da ovi važni segmenti u svakoj zajednici potpuno zamru jer oni značajno utječu na kvalitetu življenja koja se može održati uz sve propisane epidemiološke mjere.

   VL: Što je s potporom županijskih institucija vlasti, prije svih Vlade Županije Središnja Bosna. U kojem segmentu se ona realizira i jeste li njome zadovoljni?

    Mišurić Ramljak: Kada je u pitanju suradnja i potpora županijskih institucija i Vlade Županije SB, ona je dobra, očekivanja su uvijek veća od onoga što se realizira, to se posebno odnosi na financijsku potporu projektima koji se realiziraju na području općine. Ali i mi kao jedinica lokalne samouprave moramo uvažavati i činjenicu da su financijske mogućnosti ograničene, posebno se to odnosi na 2020. godinu. I ovim putem se zahvaljujem svim županijskim institucijama, kao i Vladi, na dosadašnjoj potpori u realizaciji mnogih projekata na području općine Kiseljak.

    VL: Zadnjih dana u središtu grada radi se na rekonstrukciji glavne prometnice, pravi se kružni tok prema Lepenici, a kad je o putnoj infrastrukturi riječ, ima naznaka da će se uskoro krenuti i s gradnjom velike obilaznice s tunelom prema Sarajevu. Kad se može očekivati početak ovog za Kiseljak velikog i važnog projekta koji bi trajno riješio problem prometnih gužvi?

   Mišurić Ramljak: Svi infrastrukturni projekti su važni ali ovom prigodom moram istaći projekte nove ceste koju financiraju Ceste Federacije BiH, a čijom izgradnjom ćemo prometno rasteretiti samo gradsko središte i otvoriti mogućnost širenja i „otvaranja“ grada, kao i regulaciju korita rijeke Lepenice, što je također važno kada je u pitanju plavljenje tog dijela gradskog središta.  Općinsko vijeće Kiseljak proglasilo je Javni interes, Rješenja su pravomoćna i u kolovozu krećemo s otkupom zemljišta, a nadam se kako će i Ceste Federacije krenuti s odabirom izvođača radova, kao i skorom početku radova na izgradnji nove prometnice.

    VL: Epidemija koronovirusa bez sumnje je imala utjecaja na egzistenciju mnogih Kiseljačana. Koliko ih je ostalo bez posla od izbijanja pandemije, kad očekujete povratak na broj radnih mjesta prije izbijanja epiodemije i ima li trenutačno projekata čije realiziranje će pozitivno utjecati na gospodarsku sliku Kiseljaka?

     Mišurić Ramljak:  Na početku izbijanja epidemije bez posla je ostalo 287 Kiseljačana. Njih 200 u međuvremenu se vratilo na posao, a vjerujem da ćemo krajem godine imati broj zaposlenih jednak broju prije početka epidemije. Što se novih radnih mjesta tiče, najviše očekivanja imamo od radne zone Dugo Polje u Brestovskom. Ta očekivanja temeljimo na dogovorima s investitorima koji su sklopljeni prije epidemije, a koje je epidemija zaustavila. Prema našim saznanjima ti će dogovori biti realizirani čim se uvjeti za to stvore, a ono što investitorima nudimo u Radnoj zoni Dugo Polje je kompletna infrastruktura potrebna za rad i otpočinjanje posla. Njezinom izgradnjom općinske su vlasti dale doprinos oživljavanju radne zone, u interes investitora ne sumnjamo, ali valja nam sačekati da se stanje s epidemijom smiri i da se krene s obećanim, a vjerujem i novim investicijama kojima ćemo otvoriti nova radna mjesta.

      VL: Kao ni druge sredine u BiH, Kiseljak nije imun na problem odlaska, posebno mladih. Što općinske vlasti mogu i čine kako bi ga barem ublažile jer očigledno je ovaj proces nemoguće zaustaviti?

     Mišurić Ramljak: Kao što ste kazali problem odlaska zajednički je problem svih sredina u BiH, pa tako i Kiseljaka. Ono što mi možemo i radimo na tome je osigurati što bolje uvjete ostanka, posebice mladim obiteljima s djecom. Uz stipendiranje studenata, projekt koji se godinama realizira, tu su i brojni drugi sadržaji kojima pokušavamo zadržati mlade, pokušavajući im osigurati  i više radnih mjesta ali i drugih sadržaja.

    VL: Kiseljak je posljednjih godina, a Vi ste dugogodišnji načelnik, prepoznatljiv po projektima kojima je posebno središte grada urbanizirano. Grad se širi uz nove stambene zgrade, prometnice, u planu je izgradnja zone sporta i rekreacije. S obzirom na projekte urbanizacije, možemo li očekivati inicijativu o promjeni statusa iz općine u grad?

   Mišurić Ramljak: Sve što smo do sada uradili i što ćemo uraditi na urbanizaciji općinskog središta Kiseljaka vodi samo ka jednom a to je – da općinsko središte postane Gradom. Plan je da 2022. godine Općinsko vijeće Kiseljak pokrene inicijativu o proglašenju Grada Kiseljaka.

     VL: Kakvu viziju razvoja Kiseljaka kao dugogodišnji načelnik imate. Koje potencijale razvijati i u kom smjeru vidite razvoj ove srednjobosanske općine?

       Mišurić Ramljak: Vizija budućnosti je da Kiseljak uistinu postane mjesto ugodnog življenja, što podrazumijeva sve sadržaje koji će ugodan život omogućiti svim žiteljima Kiseljaka. I na koncu – svim Kiseljačankama i Kiseljačanima čestitam 776. rođendan naše Općine!

Ana Popović/VL

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Intervju s načelnikom Kiseljaka

mladen misuric ramljak profil

 Infrastrukturom i razvojem gospodarstva općina Kiseljak sve više postaje mjestom ugodnog življenja i poprima obrise budućeg grada. U povodu Dana općine i 776. rođendana Kiseljaka, Večernji list donosi intervju s načelnikom Kiseljaka, Mladenom Mišurićem - Ramljakom.

 

       VL: Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja će ove godine prvi put biti održana bez predstavnika gradova prijatelja, Kaštela i Zaprešića u Hrvatskoj te Koljnofa u Mađarskoj, bez većih okupljanja koja neminovno donose i mogućnost širenja zaraze, Kiseljak će 20 srpnja obilježiti 776 rođendan, u spomen na prvi  sačuvan pisani trag  Kiseljaka kao naseljenog mjesta koji se čuva u Arhivu BiH. Osim Svečane sjednice, te vjerskog programa namijenjenog katolicima jer isti je dan i patron župe blagdan sv. Ilije Proroka, što Kiseljačane očekuje za Dan općine, kakav program?

      Mišurić Ramljak: U ovom je trenutku najvažnije spriječiti mogućnost širenja zaraze tako da smo se ove godine odlučili na skromnu proslavu Dana općine te patrona župe za one koji slave. Nema tu nekih velikih događaja, prigodna sjednica uz skroman kulturni program, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Smatram da jednim odgovornim ponašanjem možemo izaći sa što manje zaraženih, a vremena za slavlje će biti.

       VL: Kako se Kiseljak bori s epidemijom covid-a 19, je li bilo većih žarišta?

      Mišurić Ramljak: Mi smo imali dva žarišta širenja zaraze. U jednom od njih nažalost smo imali i jedan smrtni slučaj te i ovu priliku koristim izraziti sućut obitelji preminulog. Drugo žarište u kojemu su zaražene dvije malodobne osobe koje nemaju ozbiljnih simptoma i dobro se osjećaju je pod nadzorom i nema mjesta panici. Odgovornost je na svima, a predstavnici lokalne zajednice od samog su početka poduzimali sve potrebne mjere kako bi spriječili zarazu, od svakodnevnih dezinfekcija javnih prostora i objekata do stambenih zgrada. Koristim priliku zahvaliti se građanima na odgovornom ponašanju, a uvjeren sam da ćemo zajedno uskoro izaći iz ove krize koja je zahvatila cijeli svijet.

       VL:  Za razliku od aktivnosti u povodu Dana općine koje su svedene na minimum, samim prolaskom kroz Kiseljak stječe se dojam da investicije ne stoje, odnosno da ih epidemija nije zaustavila, a čini se ni značajnije usporila.

     Mišurić Ramljak: To je istina jer dosad smo realizirali 90 posto planiranih investicija u ovoj godini. Također, nastavili smo s kapitalnim projektima kao što je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja čiji je završetak planiran do kraja 2021 godine, do kad bi trebali završiti ne samo gradnju već i opremanje uz nabavku najsuvremije opreme. Imajući u vidu kadrovsko jačanje u smislu završetka započetih specijalizacija liječnika Doma zdravlja, ovim projektom vrijednim pet milijuna KM Kiseljak će osim daleko boljih uvjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postati neka vrsta mini regionalnog medicinskog centra s novim odjelima koje postojeća zgrada Doma zdravlja izgrađena prije nekih 70 godina nije imala, poput odjela za palijativnu skrb ali i odjela za mentalno zdravlje, odvojenog pedijatrijskog odjela. Kad su kapitalni projekti u pitanju, moram istaknuti i da su nastavljeni radovi na izgradnji i opremanju Centra za rani rast i razvoj  koji podrazumijevaju i opremanje senzorske sobe, projekta vrijednog 60 tisuća KM. Što se infrastrukturnih projekata  tiče, mogu kazati da mi radimo kao da korone nema. Jedino što nas limitira su sredstva jer ćemo zbog  krize uzrokovane pandemijom morati ići sa smanjenjem općinskom proračuna za 1,2 milijuna KM što će vjerojatno usporiti neke kapitalne projekte. U pitanju su  značajna sredstva jer Proračun za ovu godinu iznosi 7,8 milijuna KM. To znači da će ušteda biti, ali ne i na stavkama koje se onih koji su naša budućnost, a to su djeca i mladi. Štedjeti se neće ni na projektima u oblasti zdravstva jer zdravlje građana uz projekte koji se odnose na djecu i mlade imaju prioritet i tako će i ostati.

    VL: Što je s potporom viših razina vlasti, koliko će ona pomoći stabiliziranju Proračuna općine Kiseljak?

    Mišurić Ramljak: U Proračunu Federacije BiH kao što znate predviđeno je 10 milijuna KM za potporu nižim razinama vlasti. Pri raspodjeli kreditnih sredstava MMF-a Kiseljak uskoro očekuje tranšu od 125 tisuća KM. A ta će sredstva najvećim dijelom biti usmjerena na mlade, na stipendiranje studenata ali i projekte mladih, poput kulture i sporta jer bez obzira na epidemiju koronovirusa, ne želimo da ovi važni segmenti u svakoj zajednici potpuno zamru jer oni značajno utječu na kvalitetu življenja koja se može održati uz sve propisane epidemiološke mjere.

   VL: Što je s potporom županijskih institucija vlasti, prije svih Vlade Županije Središnja Bosna. U kojem segmentu se ona realizira i jeste li njome zadovoljni?

    Mišurić Ramljak: Kada je u pitanju suradnja i potpora županijskih institucija i Vlade Županije SB, ona je dobra, očekivanja su uvijek veća od onoga što se realizira, to se posebno odnosi na financijsku potporu projektima koji se realiziraju na području općine. Ali i mi kao jedinica lokalne samouprave moramo uvažavati i činjenicu da su financijske mogućnosti ograničene, posebno se to odnosi na 2020. godinu. I ovim putem se zahvaljujem svim županijskim institucijama, kao i Vladi, na dosadašnjoj potpori u realizaciji mnogih projekata na području općine Kiseljak.

    VL: Zadnjih dana u središtu grada radi se na rekonstrukciji glavne prometnice, pravi se kružni tok prema Lepenici, a kad je o putnoj infrastrukturi riječ, ima naznaka da će se uskoro krenuti i s gradnjom velike obilaznice s tunelom prema Sarajevu. Kad se može očekivati početak ovog za Kiseljak velikog i važnog projekta koji bi trajno riješio problem prometnih gužvi?

   Mišurić Ramljak: Svi infrastrukturni projekti su važni ali ovom prigodom moram istaći projekte nove ceste koju financiraju Ceste Federacije BiH, a čijom izgradnjom ćemo prometno rasteretiti samo gradsko središte i otvoriti mogućnost širenja i „otvaranja“ grada, kao i regulaciju korita rijeke Lepenice, što je također važno kada je u pitanju plavljenje tog dijela gradskog središta.  Općinsko vijeće Kiseljak proglasilo je Javni interes, Rješenja su pravomoćna i u kolovozu krećemo s otkupom zemljišta, a nadam se kako će i Ceste Federacije krenuti s odabirom izvođača radova, kao i skorom početku radova na izgradnji nove prometnice.

    VL: Epidemija koronovirusa bez sumnje je imala utjecaja na egzistenciju mnogih Kiseljačana. Koliko ih je ostalo bez posla od izbijanja pandemije, kad očekujete povratak na broj radnih mjesta prije izbijanja epiodemije i ima li trenutačno projekata čije realiziranje će pozitivno utjecati na gospodarsku sliku Kiseljaka?

     Mišurić Ramljak:  Na početku izbijanja epidemije bez posla je ostalo 287 Kiseljačana. Njih 200 u međuvremenu se vratilo na posao, a vjerujem da ćemo krajem godine imati broj zaposlenih jednak broju prije početka epidemije. Što se novih radnih mjesta tiče, najviše očekivanja imamo od radne zone Dugo Polje u Brestovskom. Ta očekivanja temeljimo na dogovorima s investitorima koji su sklopljeni prije epidemije, a koje je epidemija zaustavila. Prema našim saznanjima ti će dogovori biti realizirani čim se uvjeti za to stvore, a ono što investitorima nudimo u Radnoj zoni Dugo Polje je kompletna infrastruktura potrebna za rad i otpočinjanje posla. Njezinom izgradnjom općinske su vlasti dale doprinos oživljavanju radne zone, u interes investitora ne sumnjamo, ali valja nam sačekati da se stanje s epidemijom smiri i da se krene s obećanim, a vjerujem i novim investicijama kojima ćemo otvoriti nova radna mjesta.

      VL: Kao ni druge sredine u BiH, Kiseljak nije imun na problem odlaska, posebno mladih. Što općinske vlasti mogu i čine kako bi ga barem ublažile jer očigledno je ovaj proces nemoguće zaustaviti?

     Mišurić Ramljak: Kao što ste kazali problem odlaska zajednički je problem svih sredina u BiH, pa tako i Kiseljaka. Ono što mi možemo i radimo na tome je osigurati što bolje uvjete ostanka, posebice mladim obiteljima s djecom. Uz stipendiranje studenata, projekt koji se godinama realizira, tu su i brojni drugi sadržaji kojima pokušavamo zadržati mlade, pokušavajući im osigurati  i više radnih mjesta ali i drugih sadržaja.

    VL: Kiseljak je posljednjih godina, a Vi ste dugogodišnji načelnik, prepoznatljiv po projektima kojima je posebno središte grada urbanizirano. Grad se širi uz nove stambene zgrade, prometnice, u planu je izgradnja zone sporta i rekreacije. S obzirom na projekte urbanizacije, možemo li očekivati inicijativu o promjeni statusa iz općine u grad?

   Mišurić Ramljak: Sve što smo do sada uradili i što ćemo uraditi na urbanizaciji općinskog središta Kiseljaka vodi samo ka jednom a to je – da općinsko središte postane Gradom. Plan je da 2022. godine Općinsko vijeće Kiseljak pokrene inicijativu o proglašenju Grada Kiseljaka.

     VL: Kakvu viziju razvoja Kiseljaka kao dugogodišnji načelnik imate. Koje potencijale razvijati i u kom smjeru vidite razvoj ove srednjobosanske općine?

       Mišurić Ramljak: Vizija budućnosti je da Kiseljak uistinu postane mjesto ugodnog življenja, što podrazumijeva sve sadržaje koji će ugodan život omogućiti svim žiteljima Kiseljaka. I na koncu – svim Kiseljačankama i Kiseljačanima čestitam 776. rođendan naše Općine!

Ana Popović/VL

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.