× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
  • Brojni vjernici hodočastili

duhovi fojnica 20 samos

    Mnoštvo vjernika iz različitih mjesta središnje Bosne, od Uskoplja i Bugojna, preko Viteza i Busovače, do Kiseljaka i Kreševa ali i drugih krajeva BiH pohrlilo je ove nedjelje na brdo iznad Fojnice na kojemu je smješten samostan Duha Svetoga kako bi s vjernicima župe Fojnica proslavili blagdan Duhova, zaštitnika župe i samostana.

Mnogi su od njih u Fojnicu iz svojih župa hodočastili pješice, moleći za zagovor Duha svetoga. Proslavi Duhova u Fojnici prethodila je duhovna pripava vjernika na misama devetnicama i trodnevnicama, dok je današnje središnje misno slavlje uz sudjelovanje brojnih svećenika većinom iz Kreševskog dekanata, predvodio fra Mato Topić, žuooni vikar u Uskoplju. U svojoj propovjedi fra Mato je uz ostalo, naglasio važnost prepoznavanja trenutka te na jedan način usporedio vrijeme epidemije koronavirusa iz kojeg polako izlazimo, s vremenom prije izlaska apostola među narod i propovijedanja kršćanstva. „Tad je postojao kao što i danas postoji taj jedan strah od izlaska među ljude. Danas se nakon epidemije bojimo skinuti svoje maske, pozdraviti se i rukovati s ljudima, a u vrijeme ranog kršćanstva postojao je strah od izlaska među ljude, za koje smo strahovali da su nam neprijatelji.  Suština naše katoličke vjere je u otvaranje prema drugima i drugačjima. Dok to ne uradimo ne možemo rasti i napredovati jer ni katolička vjera se ne bi proširila svijetom da apostoli nisu prevladali strah, izašli među ljude i propovijedali vjeru na način kako nas je učio Isus Krist“, poručio je fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata. Vjernicima, posebice hodočasnicima iz srednjobosanskih župa koji su pješice došli u Fojnicu,  gostima, predstavnicima političkog i kulturnog života, odnosno svima koji su na bilo koji način uveličali proslavu patrona župe i Samostana u Fojnici riječi zahvale na kraju mise uputio je fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici.

Iako su zbog straha od širenja zaraze koronavirusom proslavu patrona župe i Samostana Duha svetoga u Fojnici ove godine pratile mjere zabrane, poput zabrane postavljanja prodajnih štandova, vjesnici svjetovnog slavlja ipak su pronašli načina za prisutnost u Fojnici, od neizostavnog ringišpila i balona do prosjaka. Slavlje se nakon mise preselilo najprije na ulice Fojnice, a potom i u domove vjernika.

Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.