ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Fra Ivica moli za pomoć

ruanda hrana korona

 

Pismo misionara fra Ivice Perića koji se godinama nalazi na službu u Africi, točnije Ruandi, prenosimo u cijelosti. Fra Ivica piše o teškoj situaciji u kojoj se ova zemlja pa i njegova Župa nalaze. Naime, pandemija koja je zahvatila cijeli svijet, nije zaobišla ni zemlje tzv. trećeg svijeta koje su posebno ranjive i onemogućene u ravnopravnoj borbi s virusom. Fra Ivica moli za pomoć sve one koji mogu i žele da ga podrže u borbi:

Ne znam kako bih jednostavno opisao ovu situaciju sada u našem Kivumuu. Da je lako, nije. No, trudimo se ljudima što više olakšati te im omogućiti ono najosnovnije – da imaju vodu i hranu. Da jedu barem jedan obrok u danu. Zato smo počeli s podjelom hrane...
Kao što sam vam već pisao, prateći razvoj stanja u Europi, vezano uz koronavirus, i u Ruandi je vlast u ožujku donijela odluku o zatvaranju svih vrtića, škola i fakulteta, zabranjene su mise, bilo kakva okupljanja te odlasci iz mjesta prebivališta.
Koronavirus širi se i po Ruandi, samo se to kod nas ne može tako pratiti kao u Europi. Jer ovdje ljudi, posebno u ruralnim područjima, kao što je Kivumu, najčešće ne idu liječniku jer nemaju nikakvu zdravstvenu skrb, a nemaju novaca da si plate liječenje. Zato se molimo da to sve ovdje ne uzme prevelik danak, jer ovdje ljudi nisu u mogućnosti održavati higijenu kao Europljani. U našoj župi Kivumu imamo 35.000 stanovnika i niti jedna jedina kuća nema dovod vode. Koriste se vodom sa česmi koje smo postavili na nekoliko mjesta u selu. Uz to, mnogima je već uvelike oslabljen imunitet jer nemaju redovne obroke, ne odlaze liječniku.
Budući da naša djeca ne dolaze u vrtić i škole, odlučili smo krenuti s podjelom hrane kako bi svi naši korisnici i njihove obitelji, ali i drugi mještani Kivumua, imali barem jedan obrok u danu.
Naime, osim koronavirusa, Ruandu je pogodilo i izuzetno loše vrijeme praćeno stalnom kišom, koja nas prati već mjesecima. Tako da i na ono malo zemlje što imaju u svojim vrtovima, uglavnom ne mogu ništa proizvesti, jer sve što posade im propadne od velike količine kiše.
Za sada dijelimo hranu koja je bila namijenjena za obroke naših učenika u školi. Prednost imaju obitelji svih naših učenika. Jer to i jest bila hrana za njih. No, Bogu hvala, imamo i viška, pa dijelimo i drugim mještanima Kivumua, posebno onima s više djece. Do sada smo podijelili oko 15 tona hrane – graha, riže, kukuruznog brašna...
No, ni to uskoro neće biti dovoljno. Vrijeme ide, kiše čine svoje, pa će nam uskoro trebati nova količina hrane kako bismo ih mogli nahraniti. Zato vam hvala svima koji nam pomažete. Jer, iako nam djeca trenutno ne idu u školu, našli smo načina da ne budu gladni. I ne samo oni, nego i njihove obitelji. Hvala svim našim donatorima, bez vas ovo ne bi bilo moguće...

Svi iz Hrvatske koji nam žele pomoći donaciju u kunama mogu uplatiti naš IBAN u Addiko Bank: HR77 2500 0091 1013 6645 3.
Poziv na broj ne treba, odnosno u tom slučaju u model se piše samo broj 99. Ako vam tako ne prolazi, u model pišete 00, a u poziv na broj datum uplate bez točki i zareza.
Primatelj je Humanitarna udruga Srce za Afriku, Kralja Zvonimira 15, Osijek, a u opis plaćanja samo treba navesti 'DONACIJA'.

Svi iz BiH koji nam žele pomoći, donaciju u KM nam mogu uplatiti na naš račun u Sberbank u BiH: 1404101130000942. U poziv na broj piše se datum uplate bez točki i zareza.
Primatelj je Srce za Afriku, Školska 2, Orašje, a u opis plaćanja samo treba navesti 'DONACIJA'.

Za uplate iz inozemstva i za sve dodatne informacije, javite nam se u inbox Srce za Afriku ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Fra Ivica Perić i Humanitarna udruga Srce za Afriku

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17