ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
BHRT

stecci kresevo bhrt

Doista, stakleni pod u zgradi policije ispod kojeg bi bili stećci te turisti koji se tu slikaju svakako bi bili nesvakidašnji prizori i jedan veliki plus za kreševski turizam

Policija u Srednjobosanskom kantonu pravi jedinstveni projekt u ovom dijelu, spoj arheologije i policije. Naime, nakon što su na lokalitetu gradnje nove policijske stanice u Kreševu pronađeni arheološki ostaci, odnosno stećci, kantonalni ministar Feliks Vidović najavljuje izmjenu projekta u jedinstven spoj na ovim prostorima, prenosi Avaz.

Policija i nalazišta

''Napravit ćemo jako zanimljiv spoj. Nama je apsolutno u interesu da se izgradi policijska stanica, zaštiti nekropola i na primjeren način tretiraju svi arheološki zanimljivi radovi. Nema smetnji u zakonskom dijelu da turisti razgledaju arheološka nalazišta u zgradi policije. Dapače, imamo čitav niz primjera gdje je slično uspješno odrađeno i gdje se to prezentira kao vrhunska turistička atrakcija. Nama je cilj nekropolu učiniti vidljivom i prezentirati je javnosti te, naravno, da policija dobije modernu i funkcionalnu zgradu '', rekao je Vidović. Doista, stakleni pod u zgradi policije ispod kojeg bi bili stećci te turisti koji se tu slikaju svakako bi bili nesvakidašnji prizori i jedan veliki plus za kreševski turizam. Nakon početka gradnje podiglo se dosta prašine zbog devastacije nekropole koja se, kaže ministar, vodila kao uništena.

Izvorni lokalitet

''Sve što mi radimo apsolutno nije devastacija, nego očuvanje nekropole koja se prije radova vodila kao uništena. Radi se o građevinskom zemljištu na kojem je bila područna škola koja je davno izgorjela i srušena. Nekropola je devastirana u periodu izgradnje magistralnog puta Kiseljak - Kreševo, koji ju je pocijepao na dva dijela, kada je niz stećaka pomjeren s izvornog lokaliteta'', rekao je Vidović. Dodao je kako građani Kreševa apsolutno podržavaju projekt. ''Sami građani apsolutno podržavaju projekt, a probleme pokušava stvoriti jedan jedini čovjek koji se predstavlja u ime udruženja koje nije aktivno. Tako su i objavili da je radove nadgledao student arheologije, što nije tačno, nego je riječ o čovjeku koji je završio trogodišnji studij arheologije. U tom trenutku nije bilo nijednog slobodnog arheologa, te je njegov zadatak bio zaustaviti radove čim se naiđe na zanimljivu arheološku građu. On je to i napravio i tu apsolutno nema štete '', kazao je ministar, prenosi Avaz.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17