× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

topic non grata

HKD Napredak opširno je naveo razloge. Evo što smatraju razlozima zbog kojih Topić mora odstupiti.

1. Netransparentno poslovanje

Kod upravljanja imovinom treba spomenuti da je tvrtka Napredak Futura d. o. o. sa tri uposlenika (Slavica Mijić Lukač, direktorica; savjetnik prof. dr. Franjo Topić i Goran Štrbac) sa sjedištem u Bogovićevoj 1 u Zagrebu samo od najamnine od Napretkove imovine od 2008. do danas prihodovano oko 22.000.000 kn., a ukupna dobiti od preko 4.500.000 kn zadržana je umjesto da se koristi za djelatnosti Napretka. U navedenom razdoblju troškovi su iznosili nešto više od 14.000.000 kn, od čega se u javnim podacima navodi 7.204.530,00 kn kao ostali "vanjski" troškovi (čije je to usluge jedna mala tvrtka s 3 zaposlena tijekom navedenog razdoblja platila skoro milijun eura?), 4.179.713,40 kn "ostali" troškova te oko 2.900.000 kn kredita drugim osobama. Što su i kakvi su sve to troškovi? Kome su, zašto, u koju svrhu i pod kojim uvjetima dani ti krediti i vraćaju li te osobe te kredite? Zašto se tim novcem ne daju stipendije?

Osim ovoga treba utvrdi transparentnost trošenja novaca Središnje uprave u Sarajevu koji su dobili od poreznih obveznika RH, javnih ustanova INA, HEP i dr.

Na službenoj stranici SU Napretka Sarajevo http://hkdnapredak.com/napredak/ nema nikakvih relevantnih podataka o tvrtki Napredak Futura d. o. .o., Bogovićeva 1 Zagreb i udruzi Napretkov kulturni centar vrlo važnim sastavnicama koje djeluju već godinama pod okriljem Središnje uprave u Sarajevu. Radi šire javnosti napominjemo da je direktorica Future gospođa Slavica Mijić Lukač, a od 1. 7. 2007. kao savjetnik u Futuri je zaposlen i prof. dr. Franjo Topić, unatoč tomu što je istovremeno zaposlen kao sveučilišni prof. na KBF u Sarajevu.

2. Zaposlenje u dvije države istovremeno

Kada članovi HKD Napredak govore o zaposlenju mons. dr. prof. Topića u navedenom trgovačkom društvu Napredak Futura d.o.o., onda tu doista ne problematiziraju radno vrijeme prof. dr. Topića na tom "radnom mjestu" (puno ili nepuno) i visinu njegove plaće (za koju u jednom dopisu iz Sarajeva rekoše da je premala u odnosu na njegove zasluge!?). Javnosti je poznato da prof. dr. Topić živi i radi u Sarajevu kao sveučilišni profesor i da je svećenik. Stoga smatramo neprimjerenim i nedopustivim da kao takav u ovakvom stoljetnom kulturnom društvu, u kojemu se već više od 100 godina radi volonterski i iz domoljublja i čovjekoljublja, ostvaruje bilo kakav prihod pa makar i minimalan. I onda se još taj prihod pokušava predstaviti i opravdati samo kao nužnu posljedicu samog zaposlenja u tom trgovačkom društvu, a i to zaposlenje se također opravdava kao nužno. Pitamo se gdje je moral i etičnost svećenik Topić koji ne dolazi na posao u Zagreb, a redovito prima kakvu plaću financiranu napretkovim novcima.

Smatramo ga predsjednik Napretka treba i mora biti moralna, etična i odgovorna vertikala.

3. Sukobi interesa

Imamo i sukob interesa s obzirom da je prof. dr. Topić kao predsjednik HKD Napredak u Sarajevu zaposlen i u tvrtki Napredak Futuri d. o. o. kao savjetnik od 2007. godine. Osnivač navedene tvrtke je Središnje uprava Napretka u Sarajevu na čelu s prof. dr. Franjom Topićem. Zatim prof. dr. Topić kao predsjednik HKD Napredak u Sarajevo i uposlenik-savjetnik tvrtke Futura d. o. o. od 2013. postaje i predsjednik udruge Napretkov kulturni centar sa sjedištem u Bogovićevoj 1 u Zagrebu, a dopredsjednica te iste udruge je direktorica Future d. o. o. gospođa Slavica Mijić Lukač. U mjestu Garevac u BiH djeluje zaklada Otvorena kuća čiji je utemeljitelj i osnivač HKD Napredak iz Sarajeva na čelu s prof. dr. Topićem, a predsjednica te Zaklade je Slavica Mijić Lukač, direktorica Future d. o . o. u Zagrebu.

4. Propast Napretkovih tvrtki i društava u Sarajevu

Tijekom uprave prof. dr. Topića od 1992. godine do danas propale su ove Napretkove tvrtke: Napex, Napretkovo osiguranje, Gospodarska banka, društvene prostorije Lira, Cafe slastičarnica u središtu Sarajeva u Napretkovom zakladnom domu, kino dvorana Imperijal u Napretkovom zakladnom domu, prije tri godine, otvoreni Napretkov dom na Trebeviću, od prošle jeseni je van pogona, a nedavno je dat u zakup jednoj bošnjačkoj obitelji iz Sandžaka (Srbija). Propao je pjevački zbor Trebević, Stećak list za kulturu i društvena pitanja, Radiopostaja Vrhbosna prodala radijsku frekvenciju, oprema pod prašinom u prostoru Napretkova zakladnog doma.

5. Sukobi unutar HKD Napredak

Kroz proteklih 25 godina prof. dr. Topić često je ulazio sukoba s upravama Napretkovih podružnica u BiH i RH. Prije ili kasnije svatko postaje persona non grata samo ako njegovo mišljenje ne odgovara prof. dr. Topiću. Poznati su širem članstvu sukobi mons. Topića s ranijim i sadašnjim predsjednicima Napretka u Zagrebu (akademik prof. dr. sc. Berislav Topić (identičnost prezimena je slučajna), Vlado Luburić, prof., dr. sc. Tomislav Dubravac), zatim Varaždinu (Ivan Bošnjak, prof.), Mostaru (dr. fra Andrija Nikić) itd. Također su poznati sukobi dr. Topića sa svojim najbližim dugogodišnji suradnicima R. Marušićem, T. Batinićem itd. U svim dosadašnjim višegodišnjim sukobima s upravama u podružnicama i dugogodišnjim suradnicima svi su krivi jedino sebe prof. dr. Topić smatra u svemu ispravnim i nepogrešivim.

6. Nebriga za podružnice HKD Napredak

Tijekom uprave prof. dr. Topića u proteklih 25. godina, od 1992. do danas, ugasile se 22 Napretkove podružnice. U BiH su se ugasile ove podružnice: Prozor (27. 10. 1990. prva obnovljena Napretkova podružnica), Široki Brijeg, Stolac, Potoci-Mostar, Orašje, Bosanski Šamac, Maglaj, Neum, Drvar. U Hrvatskoj su se ugasile ove podružnice: Rijeka, Osijek, Karlovac, Šibenik, Imotski, Okučani, Poreč, a inozemstvu: Tivat, Esslingen, Kassel, Ulm/Donau, Innsbruck, Malmö, St. Louis. Nema više Napretkovih povjerenstva u Dobrinja/Sarajevo, Vodice, Bochum, Siegen Freiburg, Ženeva, Detroit, itd.

Treba napomenuti da je prema adresaru podružnica i povjereništava iz 2007. godine objavljenom u Napretkovom kalendaru podružnica je bilo ukupno 78., a povjereništava je bilo ukupno 12. Prema podacima iz 2016. godine HKD Napredak imao je ukupno 65 podružnica od toga broj u BiH je 44, u Hrvatskoj 10, u Crnoj Gori 1 i 10 u inozemstvu. Tri su povjerenstva, od toga dva u inozemstvu.

Zašto ni nakon 25 godina od obnove djelovanja HKD Napredak i uprave prof. dr. Franje Topića nema podružnica HKD Napredak u BiH: u Sarajevu, Međugorju, Tomislavgradu (Duvnu), Širokom Brijegu, Livnu, Stocu, Prozoru, Drvaru, Neumu, Maglaju, Mrkonjić Gradu, Kraljevoj Sutjeski, Gučoj Gori, Bijeljini, Orašju, Tolisi, Ivanjskoj, Ključu, Prijedoru, Gromiljaku, Kotor Varoši, Bosanskom Šamcu, Bosanskoj Gradišci itd. U Hrvatskoj: u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Đakovu, Velikoj Gorici, Sesvetama, Sisku, Petrinji, Kutini, Požegi, Bjelovaru, Koprivnici, Virovitici, Krapini, Čakovcu, Pakracu, Okučanima, Novoj Gradiški, Samoboru, Zaprešiću, Karlovcu, Dugoj Resi, Sinju, Benkovcu, Gospiću, Imotskom, Rijeci, Delnicama, Ogulinu, Otočcu, Šibeniku, Opuzenu, Metkoviću, Bakru, Rovinju, Pazinu, Poreču…

7. Autokratsko vladanje u HKD Napredak

Prof. dr. Franjo Topić nije budućnost Napretka jer između ostaloga oko sebe ne može ni okupljati ljude, već ih svojim autokratskim vladanjem već godinama udaljuje iz Napretka.

Stoljetni Napredak ne smije biti talac bilo koje osobe niti se bilo koja osoba smije poistovjetiti s Napretkom. Napredak ne smije biti ni talac jedne usko povezane interesne skupine.

8. Problem s članovima SU u Sarajevu

Od 26 članova aktualne Središnje uprave 14 je osoba iz Sarajeva (uključujući i predsjednika Napretka), a u Sarajevu nema čak ni podružnice HKD Napredak. Smatramo da je sve ovo u suprotnosti sa Statutom središnjice – čl. 25 t. 9. Svaki član Društva pripada jednoj podružnici/udruzi Društva u načelu po mjestu prebivališta pa prema tome osobe iz Sarajeva koje su birane u tijelima upravljanja su nelegalne i nelegitimne. Ovdje treba svakako napomenuti da Hrvatsku u aktualnoj Središnjoj upravi u Sarajevu trenutno zastupa samo podružnica HKD Napredak iz Knina i nitko više!!!!

9. Na Glavnoj Skupštini HKD Napredak održanoj u Splitu 25. 11. 2017. dodijeljena su priznanja podružnicama, pojedincima i ustanovama, ali niti jedna udruga HKD Napredak iz Hrvatske, niti institucija nije dobila priznanje za svoj rad u proteklih 25. godina. Ovakve odluke razaraju jedinstvo HKD Napretka.

10. Smatramo da je nedopustivo da na Glavnoj Skupštini HKD Napredak održanoj u Splitu 25. 11. 2017. da zastupnik Središnje uprave iz Beča Filip Zloušić zastupa i glasuje u ime podružnica Graz, Ludwigsbur i Tirol; da Franjo Bratić zastupnik Središnje uprave iz Usore na Skupštini zastupa i glasuje u ime podružnica Derventa i Doboj; da Nikola Čiča zastupnik Središnje uprave iz Tuzle zastupa i glasuje u ime podružnice Srebrenik; da Jakov Gavran, zastupnik podružnice iz Fojnice na Skupštini zastupa i glasuje u ime podružnice Kreševo; da Josip Nikolić zastupnik Središnje uprave iz Sarajeva zastupa i glasuje u ime podružnice Zavidovići. Iz ovoga je vidljivo da iz 8 podružnica (Derventa, Doboj, Graz, Kreševo, Ludwigsbur, Tirol, Srebrenik i Zavidovići) nitko nije bio nazočan na Skupštini ali su upisane u ukupni zbroj zastupnika kao da su i bile. Dalje primjećujemo da su dva člana Središnje uprave Filip Zloušić i Franjo Bratić nosila ukupno čak 7 glasova, Nikola Čiča član Središnje uprave 2 glasa, Jakov Gavran 2 glasa i Josip Nikolić član Središnje uprave 2 glasa. Primjećuje se da je na Skupštini bilo 11 zastupnika Središnje uprave iz Sarajeva uključujući i predsjednika dr. Franju Topića. Postavlja se pitanje koje su podružnice zastupali Davor Arapović iz Sarajeva, dr. Pavle Mijović iz Sarajeva, Josip Nikolić iz Sarajeva, Vedrana Šimić iz Sarajeva, Josip Vričko iz Sarajeva, Venka Zorić iz Sarajeva, svećenik Josip Vajdner iz Sarajeva, Dragana Radić iz Sarajeva, svećenik Luka Brković iz Sarajeva, kada u Sarajevu nema čak ni podružnica HKD Napredak. U Statutu središnjice HKD Napredak u čl. 25 t. 9. između ostaloga piše… Svaki član Društva pripada jednoj podružnici/udruzi Društva u načelu po mjestu prebivališta…Napominjemo da su dva službenika Središnje uprave (Josip Vričko i Dragana Radić), stavljeni u popis zastupnika Središnje uprave (protivno Statutu).

11. Službena stranica SU Napretka Sarajevo http://hkdnapredak.com/napredak/ često se zlorabi i privatizira pa se tako donose vijesti o djelovanju predsjednika mons. prof. dr. Franje Topića koje nemaju nekakve veze s radom HKD Napredak.

S poštovanjem, aktivni član Napretka-Zagreb.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski kiseljak - novi 28.6.

topic non grata

HKD Napredak opširno je naveo razloge. Evo što smatraju razlozima zbog kojih Topić mora odstupiti.

1. Netransparentno poslovanje

Kod upravljanja imovinom treba spomenuti da je tvrtka Napredak Futura d. o. o. sa tri uposlenika (Slavica Mijić Lukač, direktorica; savjetnik prof. dr. Franjo Topić i Goran Štrbac) sa sjedištem u Bogovićevoj 1 u Zagrebu samo od najamnine od Napretkove imovine od 2008. do danas prihodovano oko 22.000.000 kn., a ukupna dobiti od preko 4.500.000 kn zadržana je umjesto da se koristi za djelatnosti Napretka. U navedenom razdoblju troškovi su iznosili nešto više od 14.000.000 kn, od čega se u javnim podacima navodi 7.204.530,00 kn kao ostali "vanjski" troškovi (čije je to usluge jedna mala tvrtka s 3 zaposlena tijekom navedenog razdoblja platila skoro milijun eura?), 4.179.713,40 kn "ostali" troškova te oko 2.900.000 kn kredita drugim osobama. Što su i kakvi su sve to troškovi? Kome su, zašto, u koju svrhu i pod kojim uvjetima dani ti krediti i vraćaju li te osobe te kredite? Zašto se tim novcem ne daju stipendije?

Osim ovoga treba utvrdi transparentnost trošenja novaca Središnje uprave u Sarajevu koji su dobili od poreznih obveznika RH, javnih ustanova INA, HEP i dr.

Na službenoj stranici SU Napretka Sarajevo http://hkdnapredak.com/napredak/ nema nikakvih relevantnih podataka o tvrtki Napredak Futura d. o. .o., Bogovićeva 1 Zagreb i udruzi Napretkov kulturni centar vrlo važnim sastavnicama koje djeluju već godinama pod okriljem Središnje uprave u Sarajevu. Radi šire javnosti napominjemo da je direktorica Future gospođa Slavica Mijić Lukač, a od 1. 7. 2007. kao savjetnik u Futuri je zaposlen i prof. dr. Franjo Topić, unatoč tomu što je istovremeno zaposlen kao sveučilišni prof. na KBF u Sarajevu.

2. Zaposlenje u dvije države istovremeno

Kada članovi HKD Napredak govore o zaposlenju mons. dr. prof. Topića u navedenom trgovačkom društvu Napredak Futura d.o.o., onda tu doista ne problematiziraju radno vrijeme prof. dr. Topića na tom "radnom mjestu" (puno ili nepuno) i visinu njegove plaće (za koju u jednom dopisu iz Sarajeva rekoše da je premala u odnosu na njegove zasluge!?). Javnosti je poznato da prof. dr. Topić živi i radi u Sarajevu kao sveučilišni profesor i da je svećenik. Stoga smatramo neprimjerenim i nedopustivim da kao takav u ovakvom stoljetnom kulturnom društvu, u kojemu se već više od 100 godina radi volonterski i iz domoljublja i čovjekoljublja, ostvaruje bilo kakav prihod pa makar i minimalan. I onda se još taj prihod pokušava predstaviti i opravdati samo kao nužnu posljedicu samog zaposlenja u tom trgovačkom društvu, a i to zaposlenje se također opravdava kao nužno. Pitamo se gdje je moral i etičnost svećenik Topić koji ne dolazi na posao u Zagreb, a redovito prima kakvu plaću financiranu napretkovim novcima.

Smatramo ga predsjednik Napretka treba i mora biti moralna, etična i odgovorna vertikala.

3. Sukobi interesa

Imamo i sukob interesa s obzirom da je prof. dr. Topić kao predsjednik HKD Napredak u Sarajevu zaposlen i u tvrtki Napredak Futuri d. o. o. kao savjetnik od 2007. godine. Osnivač navedene tvrtke je Središnje uprava Napretka u Sarajevu na čelu s prof. dr. Franjom Topićem. Zatim prof. dr. Topić kao predsjednik HKD Napredak u Sarajevo i uposlenik-savjetnik tvrtke Futura d. o. o. od 2013. postaje i predsjednik udruge Napretkov kulturni centar sa sjedištem u Bogovićevoj 1 u Zagrebu, a dopredsjednica te iste udruge je direktorica Future d. o. o. gospođa Slavica Mijić Lukač. U mjestu Garevac u BiH djeluje zaklada Otvorena kuća čiji je utemeljitelj i osnivač HKD Napredak iz Sarajeva na čelu s prof. dr. Topićem, a predsjednica te Zaklade je Slavica Mijić Lukač, direktorica Future d. o . o. u Zagrebu.

4. Propast Napretkovih tvrtki i društava u Sarajevu

Tijekom uprave prof. dr. Topića od 1992. godine do danas propale su ove Napretkove tvrtke: Napex, Napretkovo osiguranje, Gospodarska banka, društvene prostorije Lira, Cafe slastičarnica u središtu Sarajeva u Napretkovom zakladnom domu, kino dvorana Imperijal u Napretkovom zakladnom domu, prije tri godine, otvoreni Napretkov dom na Trebeviću, od prošle jeseni je van pogona, a nedavno je dat u zakup jednoj bošnjačkoj obitelji iz Sandžaka (Srbija). Propao je pjevački zbor Trebević, Stećak list za kulturu i društvena pitanja, Radiopostaja Vrhbosna prodala radijsku frekvenciju, oprema pod prašinom u prostoru Napretkova zakladnog doma.

5. Sukobi unutar HKD Napredak

Kroz proteklih 25 godina prof. dr. Topić često je ulazio sukoba s upravama Napretkovih podružnica u BiH i RH. Prije ili kasnije svatko postaje persona non grata samo ako njegovo mišljenje ne odgovara prof. dr. Topiću. Poznati su širem članstvu sukobi mons. Topića s ranijim i sadašnjim predsjednicima Napretka u Zagrebu (akademik prof. dr. sc. Berislav Topić (identičnost prezimena je slučajna), Vlado Luburić, prof., dr. sc. Tomislav Dubravac), zatim Varaždinu (Ivan Bošnjak, prof.), Mostaru (dr. fra Andrija Nikić) itd. Također su poznati sukobi dr. Topića sa svojim najbližim dugogodišnji suradnicima R. Marušićem, T. Batinićem itd. U svim dosadašnjim višegodišnjim sukobima s upravama u podružnicama i dugogodišnjim suradnicima svi su krivi jedino sebe prof. dr. Topić smatra u svemu ispravnim i nepogrešivim.

6. Nebriga za podružnice HKD Napredak

Tijekom uprave prof. dr. Topića u proteklih 25. godina, od 1992. do danas, ugasile se 22 Napretkove podružnice. U BiH su se ugasile ove podružnice: Prozor (27. 10. 1990. prva obnovljena Napretkova podružnica), Široki Brijeg, Stolac, Potoci-Mostar, Orašje, Bosanski Šamac, Maglaj, Neum, Drvar. U Hrvatskoj su se ugasile ove podružnice: Rijeka, Osijek, Karlovac, Šibenik, Imotski, Okučani, Poreč, a inozemstvu: Tivat, Esslingen, Kassel, Ulm/Donau, Innsbruck, Malmö, St. Louis. Nema više Napretkovih povjerenstva u Dobrinja/Sarajevo, Vodice, Bochum, Siegen Freiburg, Ženeva, Detroit, itd.

Treba napomenuti da je prema adresaru podružnica i povjereništava iz 2007. godine objavljenom u Napretkovom kalendaru podružnica je bilo ukupno 78., a povjereništava je bilo ukupno 12. Prema podacima iz 2016. godine HKD Napredak imao je ukupno 65 podružnica od toga broj u BiH je 44, u Hrvatskoj 10, u Crnoj Gori 1 i 10 u inozemstvu. Tri su povjerenstva, od toga dva u inozemstvu.

Zašto ni nakon 25 godina od obnove djelovanja HKD Napredak i uprave prof. dr. Franje Topića nema podružnica HKD Napredak u BiH: u Sarajevu, Međugorju, Tomislavgradu (Duvnu), Širokom Brijegu, Livnu, Stocu, Prozoru, Drvaru, Neumu, Maglaju, Mrkonjić Gradu, Kraljevoj Sutjeski, Gučoj Gori, Bijeljini, Orašju, Tolisi, Ivanjskoj, Ključu, Prijedoru, Gromiljaku, Kotor Varoši, Bosanskom Šamcu, Bosanskoj Gradišci itd. U Hrvatskoj: u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Đakovu, Velikoj Gorici, Sesvetama, Sisku, Petrinji, Kutini, Požegi, Bjelovaru, Koprivnici, Virovitici, Krapini, Čakovcu, Pakracu, Okučanima, Novoj Gradiški, Samoboru, Zaprešiću, Karlovcu, Dugoj Resi, Sinju, Benkovcu, Gospiću, Imotskom, Rijeci, Delnicama, Ogulinu, Otočcu, Šibeniku, Opuzenu, Metkoviću, Bakru, Rovinju, Pazinu, Poreču…

7. Autokratsko vladanje u HKD Napredak

Prof. dr. Franjo Topić nije budućnost Napretka jer između ostaloga oko sebe ne može ni okupljati ljude, već ih svojim autokratskim vladanjem već godinama udaljuje iz Napretka.

Stoljetni Napredak ne smije biti talac bilo koje osobe niti se bilo koja osoba smije poistovjetiti s Napretkom. Napredak ne smije biti ni talac jedne usko povezane interesne skupine.

8. Problem s članovima SU u Sarajevu

Od 26 članova aktualne Središnje uprave 14 je osoba iz Sarajeva (uključujući i predsjednika Napretka), a u Sarajevu nema čak ni podružnice HKD Napredak. Smatramo da je sve ovo u suprotnosti sa Statutom središnjice – čl. 25 t. 9. Svaki član Društva pripada jednoj podružnici/udruzi Društva u načelu po mjestu prebivališta pa prema tome osobe iz Sarajeva koje su birane u tijelima upravljanja su nelegalne i nelegitimne. Ovdje treba svakako napomenuti da Hrvatsku u aktualnoj Središnjoj upravi u Sarajevu trenutno zastupa samo podružnica HKD Napredak iz Knina i nitko više!!!!

9. Na Glavnoj Skupštini HKD Napredak održanoj u Splitu 25. 11. 2017. dodijeljena su priznanja podružnicama, pojedincima i ustanovama, ali niti jedna udruga HKD Napredak iz Hrvatske, niti institucija nije dobila priznanje za svoj rad u proteklih 25. godina. Ovakve odluke razaraju jedinstvo HKD Napretka.

10. Smatramo da je nedopustivo da na Glavnoj Skupštini HKD Napredak održanoj u Splitu 25. 11. 2017. da zastupnik Središnje uprave iz Beča Filip Zloušić zastupa i glasuje u ime podružnica Graz, Ludwigsbur i Tirol; da Franjo Bratić zastupnik Središnje uprave iz Usore na Skupštini zastupa i glasuje u ime podružnica Derventa i Doboj; da Nikola Čiča zastupnik Središnje uprave iz Tuzle zastupa i glasuje u ime podružnice Srebrenik; da Jakov Gavran, zastupnik podružnice iz Fojnice na Skupštini zastupa i glasuje u ime podružnice Kreševo; da Josip Nikolić zastupnik Središnje uprave iz Sarajeva zastupa i glasuje u ime podružnice Zavidovići. Iz ovoga je vidljivo da iz 8 podružnica (Derventa, Doboj, Graz, Kreševo, Ludwigsbur, Tirol, Srebrenik i Zavidovići) nitko nije bio nazočan na Skupštini ali su upisane u ukupni zbroj zastupnika kao da su i bile. Dalje primjećujemo da su dva člana Središnje uprave Filip Zloušić i Franjo Bratić nosila ukupno čak 7 glasova, Nikola Čiča član Središnje uprave 2 glasa, Jakov Gavran 2 glasa i Josip Nikolić član Središnje uprave 2 glasa. Primjećuje se da je na Skupštini bilo 11 zastupnika Središnje uprave iz Sarajeva uključujući i predsjednika dr. Franju Topića. Postavlja se pitanje koje su podružnice zastupali Davor Arapović iz Sarajeva, dr. Pavle Mijović iz Sarajeva, Josip Nikolić iz Sarajeva, Vedrana Šimić iz Sarajeva, Josip Vričko iz Sarajeva, Venka Zorić iz Sarajeva, svećenik Josip Vajdner iz Sarajeva, Dragana Radić iz Sarajeva, svećenik Luka Brković iz Sarajeva, kada u Sarajevu nema čak ni podružnica HKD Napredak. U Statutu središnjice HKD Napredak u čl. 25 t. 9. između ostaloga piše… Svaki član Društva pripada jednoj podružnici/udruzi Društva u načelu po mjestu prebivališta…Napominjemo da su dva službenika Središnje uprave (Josip Vričko i Dragana Radić), stavljeni u popis zastupnika Središnje uprave (protivno Statutu).

11. Službena stranica SU Napretka Sarajevo http://hkdnapredak.com/napredak/ često se zlorabi i privatizira pa se tako donose vijesti o djelovanju predsjednika mons. prof. dr. Franje Topića koje nemaju nekakve veze s radom HKD Napredak.

S poštovanjem, aktivni član Napretka-Zagreb.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.