• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

Nekoliko trikova

buket cvijece

LAK ZA KOSU

Baš kao što “čuva” vašu frizuru, lak za kosu može vašem cvijeću pomoći da duže izgleda svježije. Odmaknite se od buketa oko tridesetak centimetara te pošpricajte cvijeće ispod lišća i latica.

JABUKOVO SIRĆE

Pomiješajte dvije žlice jabukovog sirćeta sa dvije žlice šećera te dobivenu smjesu ubacite u vazu s vodom, prije nego u nju stavite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana (svaki put dodajte pomenutu mješavinu) kako bi vam cvijeće što duže trajalo.

GAZIRANI SOK

U vazu s vodom uspite 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer, kojeg gazirana pića sadrže, produžiti će životni vijek vašeg cvijeća. Napomena: ukoliko imate prozirnu vazu i želite da voda ne bude obojena, koristite gazirane sokove kao što su sprite, 7up ili schweppes tonic.

ASPIRIN

Vjerojatno znate za ovaj poznati i dugo čuvani recept održavanja ruža na životu. Pa vrijeme je da ga napokon i isprobate. Zdrobljeni aspirin dodajte u vodu prije nego što u nju položite cvijeće. Također, nemojte zaboraviti mijenjati vodu u vazi svakih nekoliko dana.

IZBJELJIVAČ

Iako vjerojatno nikad to ne biste rekli na prvi pogled, činjenica je da će svježe odrezano ili ubrano cvijeće puno dulje živjeti ako na svaku litru vode u vazi dodate četvrtinu čajne žličice izbjeljivača. Još jedan popularni recept jest da dodate tri kapi izbjeljivača i žličicu šećera u litru vode. Ovo će pomoći i vodi u kojoj držite cvijeće da se ne zamuti i da se u njoj brzo razmnožavaju bakterije.

KOVANICE

Vaši tulipani, ali i bilo koji lijepi aranžmani dulje će trajati ako u vazu s vodom dodate bakrenu kovanicu i kockicu šećera. Bakar iz kovanica djelovat će kao sredstvo za kiseljenje, što će spriječiti razvoj bakterija.

ŠEĆER

Izradite svoj konzervans uz pomoć kojeg ćete zadržati svježinu buketa nevjerojatno dugo. Otopite tri čajne žličice šećera i dvije žličice alkoholnog octa u litri tople vode. Kad napunite vazu, budite sigurni da su odrezane peteljke prekrivene vašom tekućinom u visini od 7 do 10 centimetara. Šećer hrani bilje, dok ocat onemogućava rast bakterija. Iznenadit ćete se koliko dugo će vaš aranžman ostati svjež!

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17